Ny flysimulator bygget på dugnad

Flyentusiaster på Gardermoen har jobbet i 13 måneder for å bygge en ny flysimulator på SAS-museet. Simulatoren inneholder deler av cockpiten til flyet som gikk gjennom isen i Oslofjorden i 1973.

Flysimulator

FRIVILLIG: Flysimulatoren er laget på dugnad.

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

Knut-M. Ertzgaard

FORNØYD: Knut-M. Ertzgaard har vært med å bygge simulatoren.

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

– Anslagsvis har jeg vel brukt rundt 600 timer, men vi prater og grubler en del også. Det har vært morsomt. Det er helt sikkert, sier Knut-M. Ertzgaard.

Han er pensjonist og har bygget en helt ny simulator ved SAS-museet på Gardermoen.

– Vi måtte tenke litt på hvordan vi skulle overføre signalene fra cockpiten til et gammelt DC-9 fly og inn på simulatoren.

Føles som et ordentlig fly

30. januar 1973 kjørte et SAS-fly utfor rullebanen og gikk gjennom isen i Oslofjorden ved Fornebu. Flyet hadde 29 passasjerer ombord og alle ble reddet.

– Den som står i midten i en cockpiten, mellom pilotene, den står oppi kroken her nå. Vi fikk den pidestallen som det heter, i fra det flyet. Det er jo morsomt, sier Ertzgaard.

Lange køer

Thore Erik Winderen

POPULÆRT: Folk står i kø for å prøve simulatoren ifølge Thore Erik Winderen ved SAS museet.

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

Selv om simulatoren ikke beveger seg blir man i følge piloter som har prøvd den revet med i bevegelsene. Det føles som om man er i et ordentlig fly.

– Et hvert museum bør ha noe som kan aktivisere de besøkende. Simulatoren har vært en viktig instalering for oss. Folk står i kø her i helgene og vil fly, sier Thore Erik Winderen ved SAS museet.

Alle som har et ønske om å prøve simulatoren kan gjøre det på tirsdager mellom klokken 10:00-15:00 og søndager mellom 12:00-16:00.