Nekter skyld etter tiltalen

De to mennene som er dømt for kidnapping og drapet på 26 år gamle Faiza Ashraf, erklærte seg fortsatt ikke skyldig etter tiltale da ankesaken startet i lagmannsretten tirsdag.

Ankesaken.
Foto: NRK

I tingretten ble de to tiltalte i saken, Håvard Nyfløt (27) og Shamrez Khan (29) dømt til henholdsvis 17 og åtte års fengsel .

Nyfløt ble dømt for kidnapping og forsettelig drap, mens Khan ble dømt for kidnapping med døden til følge. I tillegg ble de to dømt til å betale Faiza Ashrafs foreldre 420.000 kroner i oppreisning og erstatning.

Både riksadvokaten og Nyfløt anket dommen. Riksadvokaten mener bevisene i saken tilsier at begge de tiltalte planla drapet og dermed bør dømmes for overlagt drap.

Innrømmer kidnapping

Selv om drapsdømte Nyfløt anket dommen, innrømmer han å ha stått bak kidnappingen av den 26 år gamle kvinnen.

Han skal forklare seg iløpet av dagen.

Advokat Frode Sulland

Frode Sulland.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Min klient innrømmer at det var han som bortførte Faiza, men hevder det aldri var meningen at hun skulle dø. Døden inntrådte som en følge av det som skjedde under kidnappingen, sa Nyfløts forsvarer, Frode Sulland i retten tirsdag.

Sulland sier til NRK at hans klient hevder han ville ta livet av oppdragsgiveren for drapet, istedenfor Faiza Ashraf.

Gravde henne ned

– Han gravde ifølge sin forklaring en grop i bakken der han ville legge liket til oppdragsgiveren. Graven var aldri ment for Faiza Ashraf. Han sier han planla å drepe oppdragsgiveren i denne saken, nettopp for å beskytte henne, opplyser Sulland.

Sulland sier de vil følge samme strategi som i tingretten.

– Det sentrale her er at tingretten gjør et merkelig krumspring. De tror på min klient sin forklaring om hva som skjedde helt fram til han og Ashraf ankom parkeringsplassen. Der skal han ifølge tingretten plutselig ønske å ta livet av den han beskyttet.

– Det er det hans forklaring og de sakkyndiges forklaringer som er de viktige bevisene, sier Sulland.

Aktor uenig

– Vi mener det finnes bevis for at de to planla å drepe Faiza. Det retten skal ta stilling til i denne runden er om hun ble drept ved et uhell, eller om dette var et overlagt drap, sa statsadvokat Carl Fredrik Fari.

Det er satt av 16 rettsdager til saken, og det er kalt inn en rekke vitner. Blant annet flere sakkyndige personer som skal evaluere Nyfløts personlighet og helse. Også venner og familie til avdøde og tiltalte skal vitne i saken.

Det har vært usikkert om familien til Faiza ville være til stede under rettssaken, men flere familiemedlemmer var i rettssalen da ankesaken startet tirsdag.

NRK følger saken.