Møtte ulv på golfbanen

Ved hull 13 på Losby golfbanen dukket denne ulven opp på greenen. – Jeg kjente at pumpa slo litt ekstra, sier fotografen.

Ulven i østmarka

NY CADDY?: Andre Aass rakk å ta frem mobilen og ta flere bilder av ulven som dukket opp på golfbanen. Ulven ruslet etterhvert inn igjen i skogen.

Foto: Andre Aass

– Ulven stod bare der og så på meg. Jeg tipper den var 10 meter unna, sier Andre Aass.

Aass skulle slå et par hull søndag kveld ved åttetiden, da ulven plutselig stod rett foran han ved hull 13, på Losby golfbane i Lørenskog.

Andre Aass

Andre Aass spilte ferdig golfrunden, selv om han ble litt skjelven.

Foto: Privat

– Jeg tenkte;« jøss, hva er dette?»

Aass rakk å ta noen bilder med mobiltelefonen sin, før ulven gikk rolig inn i skogen. Men minutter senere dukket ulven på nytt opp ved neste hull.

– Jeg lurte litt på hva jeg skulle gjøre, men jeg har aldri hørt at ulv har angrepet mennesker før. Jeg tok flere bilder av den, også sparket jeg i grusen. Da ruslet den inn i skogen igjen, sier Aass, som er helt sikker på at det var ulv han så.

– Tror det er hund

Også hobbyfotograf og ulveentusiast Tarjei Berg observerte ulven like i nærheten samme dag. Han har tatt flere hundre bilder av ulven i Østmarka med viltkamera, men dette var første gangen han selv observert ulv i naturen.

Men forsker Øystein Flagstad i Rovata er ikke så sikker på at det er en ulv.

– Det er vanskelig å vurdere ut ifra bildene. Vi lurer på om dette kan være en hund, blant annet på grunn av den lange pelsen, sier Flagstad.

– Dette er normal pels på en ulv, sier derimot veterinær og professor i biomedisin, Jon Martin Arnemo.

Han har vært med på å bedøve over 250 ulv for merking, og har sett over 1000 ulv i sitt liv. Det er overveiende sannsynlig at det er ulv, mener han.

– Det umiddelbare inntrykket av kroppsholdningen, posituren og måten den beveger seg på, gjør at jeg tror at dette er en ulv, sier Arnemo, som hvert år vurderer hundrevis av slike bilder.

Ulvemøte på Losby golfbane

Dette bildet ble tatt 19.54 søndag kveld. Ulven tuslet rolig inn i skogen, og Andre Aass trodde ulven forsvant. Kort tid etter dukket den opp igjen.

Foto: Andre Aass

Var ikke redd

Arnemo kan ikke si noe om kjønn eller alder. Han er sikker på at ulven er over 14 måneder gammel, men den kan også være eldre. Om dette er lederhannen i Østmarka, som har drept over 50 sau i Enebakk, er derfor umulig å slå fast.

Om dette er lederulven er det ikke uvanlig at den forflytter seg fra ett sted til et annet, ifølge Øystein Flagstad i Rovdata.

Andre Aass understreker at han ikke opplevde ulven som truende. Selv etter besøket av den uvanlige tilskueren, spilte han ferdig golfrunden.

– Jeg ble ikke redd, men jeg kjente at pumpa slo litt ekstra. Jeg er oppvokst i Oslo og er ikke vant til ulv på golfbanen, sier han.