NRK Meny
Normal

Mor og ekskjæreste kjent skyldig i forsettlig barnedrap

En kvinne (29) og hennes britiske ekskjæreste (36) er kjent skyldig i forsettlig drap og medvirkning til forsettlig drap etter at kvinnens halvannet år gamle datter døde i 2010. Moren dyppet hodet hennes i en bøtte med vann for å «disiplinere henne».

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forsvarer Geir Hovland

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forvarer Geir Hovland fra den tidligere behandlingen av saken i Oslo Tingrett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Klienten min er lei seg. Dette er for henne et tungt slag, sier kvinnens forsvarer, Geir Hovland til NRK.

Juryen i Borgarting lagmannsrett kom torsdag ettermiddag med kjennelsen i saken. De mener moren og hennes ekskjæreste hadde tilstrekkelig forståelse av konsekvensene av hva de gjorde.

– Vi mener lagretten har tatt en riktig avgjørelse, og vi er selvsagt fornøyde med at de er enige i våre vurderinger av bevisene i saken. Vi mener drapet var forsettlig ut ifra en totalvurdering av sakens beviser, sier aktor og statsadvokat, Cecilie Schløsser Møller, til NRK.

Har innrømmet uaktsomt drap

Den ett år og ni måneder gamle jenta døde i oktober 2010, etter at moren to ganger dyppet hodet hennes i en bøtte med vann.

Moren har innrømmet skyld for uaktsomt drap, men har forklart at hun ikke trodde jenta kunne dø av at hun ble senket ned i vannet.

– Det er all grunn til å ta avstand fra denne handlingen, og det understreket både hun og jeg i retten. Men det er ikke dermed sagt at det foreligger et forsettlig drap. Hun mener risikoen ved handlingen ikke tilsier at datteren med overveiende sannsynlighet skulle dø, sier forsvareren.

Ble trodd i tingretten

Riksadvokaten anket tingrettsdommen, fordi de var uenige i at handlingen var uaktsom.

I tingretten ble kvinnen og mannen dømt til åtte og ni års fengsel for uaktsomt drap. Dermed går juryen i lagmannsretten lengre enn tingretten.

– Hun vil jo åpenbart få en vesentlig strengere straff enn tingrettens dom på åtte år. Men jeg tror det tyngste for henne er at hun må leve med at datteren døde på grunn av hennes handlinger.

Straffeutmålingen er ennå ikke klar.

Ba juryen svare nei

Den 36 år gamle ekskjæresten har hele tiden hevdet at han ikke har noe med drapet eller mishandlingen av jenta å gjøre.

Aktor mener han hadde instruert moren via videolink fra London, og var en pådriver i saken.

Mannens forsvarer, René Ibsen, forteller til Aftenposten at dommen, når den foreligger, vil bli anket til Høyesterett på grunn av det de mener er saksbehandlingsfeil.

– Det overrasker meg ikke, sier statsadvokaten.