Hopp til innhold

Mindre norsk mel i brødet du spiser

Situasjonen er fortvilt, sier Norsk Landbruksrådgivning.

Hvete

På grunn av vått vær kan årets hveteavlinger bli ødelagt.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Tidligere har NRK fortalt om Follo-bøndene som risikerer å miste hveteavlingene sine, på grunn av dårlig vær.

– Det går fort utover kvaliteten på kornet, sier Einar Strand, som jobber i Norsk Landbruksrådgivning og Bioforsk.

Mindre mel

I tillegg til økonomiske konsekvenser for bøndene, blir det også mindre norsk mel i brødet vi spiser.

I et normalt år produserer norske bønder tre fjerdedeler av det kornet vi bruker.

– Den andelen kan gå ned fra 70 - 75 prosent til halvparten, eller under det, sier Strand.

Ødelegger hveten

Mange avlinger i Oslofjordområdet står i fare, mens bøndene må vente på tørrere vær før de kan starte innhøstingen.

– Værpåkjenning over en lengre periode vil gjøre kvaliteten så dårlig at kornet ikke kan brukes til brødbaking, forklarer Strand.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Twitter .