På Evangeliesenteret i Oslo får 500 vanskeligstilte et varmt måltid hver eneste dag. Det er et kjærkomment høydepunkt for mange av dem.
- LES OGSÅ: Ny matsentral vil sikre mat til fattige
- LES OGSÅ: Ny matsentral åpnet i Oslo
– Det betyr mye. Det er god og varm mat her og mye utvalg, sier en av dem som ofte kommer hit for å spise.
Bak sentralen står de tre veldedige organisasjonene Blå Kors, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon.
– Stort behov
I grytene på kjøkkenet ligger overskuddsmat fra butikker og dagligvarekjeder som Matsentralen i Oslo har skaffet.
Matsentralen fordeler butikkmat som nærmer seg utløpsdato til flere titalls frivillige organisasjoner i Oslo-området.
– Sist måned delte vi ut mat tilsvarende 100 000 måltider. Det viser at behovet er stort, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Matsentralen til NRK.
- LES OGSÅ: Tonnevis med mat går rett i søpla
- LES OGSÅ: Kjøper tre, betaler for to, trenger én
Blir ikke regnet som frivillig
Matsentralen startet opp i september, men har allerede havnet i en økonomisk knipe. Fordi de har organisert seg som et samvirkeselskap, kan de ifølge dagens lovverk ikke bli regnet som en frivillig organisasjon.
Det gjør at Matsentralen går glipp av momskompensasjon og taper 500 000 kroner i året.
– Det er for meg en gåte. Vi er etter alle regler frivillige, bortsett fra at vi har organisert oss som et samvirkeselskap. Vi taper 500 000 kroner, og for oss er det mye penger, sier Stormoen.
Ønsker lovendring
Lovgivningen på dette området har Kulturdepartementet ansvaret for. De kunne ikke stille til intervju, men sier blant annet følgende i en e-post til NRK.
«Det er opp til den enkelte organisasjon å gjøre en helhetsvurdering av hvilken organisasjonsform som er mest hensiktsmessig for deres virksomhet.»
Matsentralen har vurdert det som mest hensiktsmessig å organisere seg som et samvirkeselskap, fordi de er et samarbeid mellom flere frivillige organisasjoner.
Samvirkeselskap er, ifølge Stormoen, den eneste organisasjonsformen som gir alle lik innflytelse, noe som er viktig for å fremme samarbeid og ikke konkurranse om maten.
Han mener en lovendring er nødvendig for at Matsentralen skal overleve neste år.
– Vi er helt avhengig av å bli behandlet som en frivillig organisasjonen, sier han.