Hopp til innhold

Matsenter skal mette 3000 sultne

Et 700 kvadratmeter stort lager fylles med mat som ellers ville havnet i søppelbøtta. Nå skal maten gå til byens vanskeligstilte og å redusere miljøproblemene som følger av matsvinn.

Stadig flere mennesker trenger å få gratis mat i Oslo. Mandag åpnet Matsentralen. Her lagres mat som butikkene ikke lenger kan selges, men heller skal gis videre til de som trenger det aller mest.

SE VIDEO: Mandag åpnet Oslos nye matsentral. Her lagres mat som butikkene ikke lenger kan selges, men heller skal gis videre til de som trenger det aller mest.

Statssekretær Erlend Grimstad i Landbruks- og matdepartementet åpnet formelt Matsentralens lokaler mandag.

Hovedstandens nye matsentral skal drives av de store, veldedige organisasjonene Frelsesarmeen, Blå Kors og Kirkens Bymisjon. Etableringen er et svar på det store problemet som kasting av mat er blitt.

Matbransjens prosjekt for reduksjon av matsvinn, ForMat, har også bidratt til å utrede matsentralprosjektet.

– Overskuddsmaten som kommer fra dagligvarehandelen og matprodusentene skal raskt inn og raskt ut igjen til fattige som trenger det, sier daglig leder Gjermund Stormoen i Matsentralen.

Prinsippet er at sentralen mottar alle typer overskuddsmat fra matvareprodusenter og dagligvarebutikker for videre utdeling. Det er først og fremst snakk om mat som snart går ut på dato.

Gjermund Stormoen

Daglig leder Gjermund Stormoen i Matsentralen i Oslo.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Overskuddsvare av alle slag skal fryses ned i kjøle- og fryserom på sentralen. Så kommer veldedige organisasjoner hit å henter maten de trenger til å lage mat til sine gjeste, sier Stormoen til NRK.

– Alle virksomheter som deler ut mat til trengende på en måte som ivaretar hensynet til mattrygghet kan få mat fra sentralen.

Matsentralen skal altså ikke selv dele ut mat til vanskeligstilte, men vil fungere som en grossist for de veldedige organisasjonene, med dagligvarebutikkene og næringsmiddelindustrien som viktigste leverandører.

Tonnevis med mat

De som til slutt får maten servert vil kanskje ikke merke de helt store forskjellene.

– Men vi slipper i mindre grad å servere den samme retten flere dager på rad, sier virksomhetsleder Jostein Hågan i Blå Kors.

– Tidligere kunne vi få ti paller med samme vare. Dermed måtte vi servere for eksempel kylling i en uke, fordi vi ikke har lokaler til å lagre varene riktig. Nå kan vi dra opp på sentralen å plukke ulike råvarer og servere forskjellige retter hver dag.

Den er i første omgang dimensjonert for å kunne håndtere 1000 tonn mat per år, og mat til minst 3000 personer per dag.

Matdepartementet, Coop Norge, ICA, Nortura, Kavlifondet, NorgesGruppen, og TINE er så langt med i samarbeidet, men flere andre har også meldt sin interesse.