Må ha bedre brannutstyr til tunnel

Follo brannvesen krever nytt utstyr dersom Oslofjordtunnelen åpnes for vogntog over 12 meter.

Oslofjordtunnelen

Til sommeren kan Oslofjordtunnelen åpnes for alle kjøretøy, men før det skjer mener brannvesenet i Follo at de må ha en ny brannbil.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Oslofjordtunnelen tar snart det første skrittet tilbake mot normal trafikk.

Tunnelen har vært stengt for kjøretøy over 7,5 tonn etter en brann i fjor sommer. Onsdag ble det klart at Statens vegvesen åpner for at alle kjøretøy under 12 meter kan kjøre gjennom tunnelen så snart skiltingen er på plass. Det skjer trolig i månedsskiftet februar/mars.

Etter hvert vil også lengre kjøretøy få kjøre gjennom, men før dette skjer må brannvesenet ha nytt utstyr til seks millioner kroner.

Les også: Oslofjordtunnelen åpnes igjen

Sikkerheten for mannskapene

– Skal man åpne for trailere med hengere på over 12 meter, så må vi ha noe mer ekstrautstyr. Det er nødvendig for å kunne slukke raskere og ivareta sikkerheten til våre egne mannskaper og til de som ferdes i tunnelen ved en eventuell brann, sier varabrannsjef Johan Stokkeland.

Han mener Follo brannvesen må ha en brannbil med ekstra slukkemiddel. Det vil si større vanntank, større skumtank, spesielle skumkanoner i front og på taket og pulveraggregat. Dette er utstyr som gjør brannvesenet i stand til å slukke en brann raskere enn med en konvensjonell brannbil i dag.

Krever større slagkraft

– Vi har bra utstyr for våre normale oppgaver, men vi har vel sett at hvis vi får store trailere i brann i Oslofjordtunnelen, må vi ha ytterligere slagkraft på den første brannbilen som kjører ned, sier Stokkeland.

Før de åpner for all trafikk vil brannvesenet også ha ATV-kjøretøy til evakuering av folk, plassert på begge sider av tunnelen.

I alt 26 evakueringsrom inkludert ledelys til rommene skal etableres for å bedre personsikkerheten i Oslofjordtunnelen. Rommene skal etter planen være ferdige i løpet av mai.

Når evakueringsrommene er ferdige er planen å åpne for alle kjøretøy, untatt de som frakter farlig gods.