Nå gruer naboene seg til tungtrafikken kommer

Noen av beboerne i Lahell gruer seg til at Oslofjordtunnelen åpner igjen for tungtrafikk til sommeren.

Vladmir Sergeev

Beboer Vladmir Sergeev bekymrer seg til at Oslofjordtunnelen åpnes for tungtrafikk igjen.

Foto: Hina Aslam / NRK

Oslofjordtunnelen

Oslofjordtunnelen vil antagelig åpnes igjen for tungtrafikk til sommeren.

Foto: Hina Aslam

Til sommeren åpnes Oslofjordtunnelen for tungtrafikk igjen. Mye av tungtrafikken gikk gjennom et boligområde på Lahell. Beboerne har lenge vært plaget av mye forurensning og støy. Siden tunnelen har vært stengt for tungtrafikk har beboerne vært fornøyde, men nå begynner de å grue seg til sommeren.

Beboer Vladmir Sergeev forteller at sjåfører med utlandske opprinnelse er de verste.

– Jeg har sett og opplevd selv at de ikke gidder å stoppe for rødt lys engang.
Det var verre for barna som kun så på det grønne lyset og begynte å gå. Fra den gang begynte flere å følge ungene sine til skolen slik at de skulle føle seg trygge, forteller Sergeev.

Han frykter nå at det samme skal se skje når tunnelen åpnes igjen. Han ønsker at Statens vegvesen skal lage ny tunnel gjennom Dagslet og ut på Gullhaug. Ifølge han er dette den eneste løsningen fordi problemet ikke blir borte.

Bygger nytt tunnelløp

Etter at et vogntog stod i brann 23. juni i fjor har tunnelen vært stengt. Tolv mennesker ble fraktet til sykehus med røykskader, av i alt 34 personer som var i tunnelen da brannen brøt ut.

Kort tid etter den dramatiske ulykken i juni bestemte Statens vegvesen seg for å stenge tunnelen for alle kjøretøy. 8 juli i fjor åpnet tunnelen for personbiler og andre lette kjøretøy, men for vogntog over 7,5 tonn forble tunnelen stengt.

Tirsdag ble det kjent at Statens Vegvesen ønsker å bygge et nytt tunnelløp ved siden av det eksisterende, og det nye løpet kan tidligst stå ferdig om fem år. Det betyr 15 nye år med bompenger for bilistene som øsnker å kjøre gjennom Oslofjordtunnelen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

.

Lahell

Her stopper ikke de fleste utlandske lastebilsjåfører ifølge Vladmir Sergeev.

Foto: Hina Aslam

Har satt opp lyskryss og kamera

Hans Jan Håkonsen

Avdelingsdirektør i Statens vegvesen Hans Jan Håkonsen kan ikke gjøre noe, og ber beboerne om å leve med forholdene.

Foto: Hina Aslam

Hans Jan Håkonsen, avdelingsdirektør i Statens Vegvesen skjønner at beboerne gruer seg til at tungtrafikken skal igjen få lov til å kjøre gjennom tunnelen.

– Vi har gjort en del tiltak her som gjør at det blir tryggere å spasere her, og for å dempe støyen for dem som bor her. Beboerne bor jo ved en vei som har noen ulemper. Dette er vi klar over, og vi skal prøve å gjøre noe med det på sikt. Men per i dag så må de leve med det, sier han.

Sergeev mener at hvis Statens vegvesen ikke kan bygge ny tunnel bør beboerne som bor langs veien i det minste få noen form for støyskjerming.