Hopp til innhold

Lover mindre hemmelighold i kommunen

Den nye rødgrønne byregjeringen vil ha større åpenhet i Oslo kommune. Fagforeningene ønsker løftene velkomne.

Den nye byregjeringen

VIL ØKE TILLIT: Byregjeringen lover i sin erklæring at kommunen skal være mer åpen og gjennomsiktig.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

I avtalen mellom Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne står det at de vil tydeliggjøre at ansatte i kommunen skal ha mulighet til å uttale seg om forhold på egen arbeidsplass.

Byregjeringsleder Raymond Johansen sier den nye byregjeringen legger stor vekt på at det skal bli lettere for ansatte å delta i debatten.

– Under valgkampen syntes jeg for eksempel det var svært uheldig at ansatte blant annet i hjemmetjenesten ikke fikk lov til tydelig nok å fortelle om sin arbeidshverdag, forklarer Johansen.

Ansatte har vært redde for å snakke

Fagforeningene for de kommuneansatte ser svært positivt på løftene om mer åpenhet.

Mari Sanden

TRENGER VERN: – Kommuneansatte skal tørre å komme med kritikk uten at de skal få represalier eller ubehag av noe slag, sier Mari Sanden, leder i Fagforbundet Oslo.

Foto: Fri Fagbevegelse

Mari Sanden, leder i Fagforbundet Oslo, har lenge ønsket at ansatte i Oslo kommune kan uttale seg friere om kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass.

Sanden forteller at hennes medlemmer har vært redde for å uttale seg.

– Vi har flere eksempler på tillitsvalgte som har henvendt seg til oss og spurt om vi kan beskytte dem hvis de uttaler seg om sin arbeidsplass.

Leder i utdanningsforbundet, Aina Skjefstad Andersen, bekrefter opplevelsen av begrenset ytringsfrihet.

– Vi har så klart ytringsfrihet etter lovverk, men det har ikke vært en klar opplevelse å kunne uttale seg om forhold knyttet til arbeidssituasjonen sin, sier hun.

Skulle sagt fra før

Eirik Lae Solberg

IKKE PROBLEM: Tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg (H) sier han gjerne ville hatt en tidligere henvendelse fra fagforeningene dersom de opplevde mangel på ytringsfrihet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tidligere finansbyråd Eirik Lae Solberg fra Høyre mener fagforeningen skulle tatt det opp med ledelsen i kommunen tidligere, dersom de ansatte har vegret seg for å komme med kritikk av egen arbeidsplass.

– Åpenhet kan være en utfordring i mange kommuner, i noen tilfeller også i Oslo. For noen år siden kom en undersøkelse som viste at Oslo kom ut som en av de beste kommunene på åpenhet i hele Østlandet, så jeg tror vi ligger godt an, sier han.

Skeptisk til gjennomføring

Redaktørforeningen er avventende til løftene fra byregjeringen.

Arne Jensen, ass.gen.sekr. Norsk Redaktørforening

TVILER: Generalsekretær i Redaktørforeningen, Arne Jensen, er skeptisk til gjennomføringen av den nye erklærte åpenheten i kommunen.

Foto: Norsk Redaktørforening

– Det holder ikke med håp og ønsker i en byrådserklæring for at ting skal skje. Mye av dette må konkretiseres og gjennomføres, understreker generalsekretær Arne Jensen.

Jensen sier det må en omfattende kulturendring til i kommunen og at det vil ta tid. Det gjelder ikke bare ytringsfriheten for de ansatte, men også hvor lett det er å få innsyn i dokumenter og prosesser, mener han.

– Redaktørforeningen og andre presseorganisasjoner vil følge nøye med på hvordan kommunen følger opp erklæringen fra byregjeringen, blant annet gjennom pressens offentlighetsutvalg, forsikrer generalsekretæren.