Normal

Lot seg lokke av raske penger

OSLO TINGHUS (NRK.no): Flere av de tiltalte i barneransaken sier lettjente penger var motivet for at de ranet og stjal mobiltelefoner. I ettertid angrer de.

Oslo tingrett

Alle de tre tiltalte som forklarte seg i retten tirsdag sa de angret på det de har gjort, og at de først i ettertid har forstått alvoret.

Foto: Esther M. Bjørneboe

Pent antrukket i skjorte og skjerf innrømmet 15-åringen i Oslo tingrett tirsdag at han medvirket i flere episoder der mobiltelefoner ble tatt, noen ganger med makt, fra tilfeldige ofre.

– Vi var usikre, men det var snakk om raske penger, så da var det ikke så mange som takket nei, forklarte 15-åringen.

– Sulten på Jackpot

Tidligere i retten ble det kjent at de stjålne mobiltelefonene ble solgt i Oslo sentrum for mellom 1500 til 2000 kroner stykk. Pengene eller godene som man kjøpte med dem fordelte de unge guttene seg imellom.

Ifølge politiet ble mobilranene omtalt som «Jackpot» mellom de unge på Facebook, og planlagt på sosiale medier.

Da 18-åringen ble spurt hva en samtale mellom ham og en annen tiltalt på Facebook betød, da de skrev: «Jeg er sulten på Jackpot», og 18-åringen svarte «Jeg også.»

Det hadde 18-åringen ingen forklaring på. Ifølge alle de tre tiltalte som forklarte seg i retten onsdag ble ikke ranene planlagt lang tid i forveien, men noe som dukket opp når muligheten bød seg.

– Nå har jeg skjønt at det er alvor

Inne i enskatepark i mai i fjor valgte de fire tenåringene seg ut tre gutter. Den ene tiltakte ropte høyt «opp med telefonene deres». Ofrene nektet. Da slo en av tenåringene til den unge mannen.

– Før tenkte jeg ikke over hva ofrene gikk gjennom følelsesmessig, men nå har jeg lest at mange blir psykisk syke og ikke tør å gå ut etter slike ran, så nå har jeg skjønt at det er mer alvor i det, sa en av tenåringene i retten.

En annen tiltalt (19) innrømmet i Oslo tingrett at han ved en annen anledning viste fram et knokejern for å true til seg mobiltelefoner.

Da han senere ble pågrepet av politiet la han alle kortene på bordet, og innrømmet alle ran og grove tyverier han er tiltalt for.

Opptatt av å finne en riktig straff

Martin Hay

Forsvarer Martin Hay sier han er opptatt av å finne det han kaller for en riktig straff for de unge lovbryterne.

Foto: Advokatfirmaet Storrvik

Alle de tre tiltalte som forklarte seg i retten tirsdag sa de angret på ranene, og at de først i ettertid har forstått alvoret.

– Min klient innrømmer å ha gjort det, og ønsker å bli ferdig med saken. Det er også en del fornærmede i saken, og han tenker at det er enklere for dem hvis han erkjenner det han har gjort, sa 19-åringens forsvarer, Martin Hay til NRK.

Forsvareren sier han er opptatt av å finne det han kaller for en riktig straff for de unge lovbryterne.

– Det er viktig å finne en balanse som gir tilstrekkelig straff for å markere at det som har skjedd er galt, samtidig er det viktig at vi ikke skaper nye kriminelle ved å gi dem for streng straff slik at de inn i et dårlig miljø senere i livet, sa Hay.

Laster kart, vennligst vent...