NRK Meny
Normal

Ingen sammenslåing på Nedre Romerike

Det blir ingen sammenslåing av kommunene Skedsmo, Sørum og Fet på Nedre Romerike. Skedsmo kommune har avsluttet forhandlingene dagen før en avtale skulle vært underskrevet.

John Harry Skoglund, Marianne Grimstad Hansen og Ole Jacob Flæten

KOLLAPS: Smilene forsvant nok da forhandlingene om sammenslåing mellom ordførerne i henholdsvis Fet, Sørum og Skedsmo i dag ble avsluttet. Fra venstre: John Harry Skoglund, Marianne Grimstad Hansen og Ole Jacob Flæten.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Etter sju uker med forhandlinger avsluttet Skedsmo kommune i dag forhandlingene med Sørum og Fet om en sammenslåing av de tre kommunene på Nedre Romerike. Etter planen skulle de tre ordførerne signert en avtale tirsdag med kommunalministeren til stede. Ifølge ordfører i Skedsmo, Ole Jacob Flæten (Ap), er økonomien til Sørum kommune en av grunnene til avslutningen på samtalene.

– Det blir for store kostnader for oss å gjennomføre en sammenslåing med Sørum. Vi kommer til å tape penger på det, mener Flæten og viser til at kommunen har høy gjeld som de ville tatt med seg inn i ekteskapet.

Marianne Grimstad Hansen (H), ordfører i Sørum, må si seg enig i at deres økonomiske situasjon er utfordrende.

– Vi har investert voldsomt mye de siste årene, og på grunn av det har vi veldig høy gjeld. Samtidig har disse investeringene gått til skoler, barnehager og sykehjem og forberedt oss på befolkningsveksten, forteller Hansen.

Fokus på Lillestrøm

Flæten trekker også fram Skedsmos planer for byutvikling i Lillestrøm som et punkt der trioen var uenige.

– De siste ti årene har byutvikling i Lillestrøm vært det viktigste for Skedsmo. Det krever streng prioritering av samferdsel, en veldig streng arealpolitikk og arbeid for å skape et attraktivt næringsliv der, mener han.

Hansen er imidlertid uenig i at byutvikling i Lillestrøm var noe problem for dem.

– Vi ville være med på den urbane utviklingen i Lillestrøm, men også ha mer utbygging av tettstedene i Sørumsand, Frogner og Fetsund, mener hun.

Kommunikasjonsvansker

Sørum-ordføreren mener forhandlingene strandet fordi de glemte det store perspektivet som er viktig i en hovedstadsregion:

– Vi ble for nærsynte i slutten av forhandlingene og snublet i detaljene, ifølge Hansen og sier at de "snakket forbi hverandre".

Flæten er ikke enig i den beskrivelsen.

– Jeg tror ikke vi har snakket forbi hverandre, men vi har mistet en grunnleggende tro på at dette er greit å få til, ifølge Skedsmo-ordføreren.

Hva nå?

De tre kommunene skal i kveld ha møter i sine respektive styringsgrupper for å diskutere veien videre. En mulighet er at enten Skedsmo eller Sørum fortsetter forhandlingene med Fet. Fet er trolig mest interessert i sammenslåing med Skedsmo ettersom også Fet har en anstrengt økonomi, om enn noe bedre enn Sørum sin.

Tiden begynner å renne ut for kommunene. Fristen for å bestemme seg for en eventuell sammenslåing er satt til 1. juni.