Granat-Bjørn ble Donald figur

Bjørn Nybakken var aktiv i militær femkamp og hadde norgesrekorden i granatkasting i 18 år. Nå har Granat-Bjørn blitt en figur i Donald Duck og co.

Granat-Bjørn

Granat- Bjørn sammen med den ekte Bjørn Nybakken

Foto: Copyright Disney

– Jeg vet ikke riktig hva slags ære dette er, sier lattermild Bjørn Nybakken.

Det er kanskje ikke så rart at den tidligere gymlæreren på Grefsen skole i Oslo ikke leser Donald fast, men de som er det fikk sikkert med seg historien om gymlæreren Granat-Bjørn som stod i nr 27.

Den noe iherdige figuren er løselig basert på virkelighetens Granat-Bjørn, takket være hans tidligere elev Erling Okkenhaug.

– Som å se Bjørn

Det hele startet med at Donald arrangerte en konkurranse på facebook.

Målet med konkurransen var å finne et navn til Andebys tøffeste gymlærer. Av alle forslagene som ble sendt inn var det Granat-Bjørn som gikk av med seieren.

Donalds tegneseriefortelling «Siste skoledag» handler om at Ole, Dole og Doffen skal ha siste skoledag med Granat-Bjørn, før gymlæreren slutter på skolen for å begynne i ny jobb.

Guttene tror de skal slippe unna med en ganske så slapp gymtime, men der tar de feil. Enden på visa er at Ole, Dole og Doffen må jogge en hel mil!

Ifølge Okkenhaug er det som å se sin tidligere lærer i aksjon.

Granat-Bjørn

Tidligere elev Erling Okkenhaug sammen med sin tidligere gymlærer Bjørn Nybakken.

Foto: Erik Løhre / NRK

– Holdt en viss stil

Selv sier den tidligere gymlæreren at han forsøkte å holde en viss stil.

Han forteller stolt om en episode på Grefsen skole på 60-tallet.

– For å statuere et sikkelig eksempel, så kommanderte jeg en hel klasse til å sitte øverst i ribbeveggen, mens jeg holdt en tordentale i fem minutter. Det var nok da jeg begynte å få et vist rykte, sier Nybakken.

Okkenhaug er ikke tvil om at Granat-Bjørn var beryktet og hadde satt seg i respekt, men avviser at det lå noe negativt i det. Selv jobbet han aktivt for å slippe unna gymtimen.

– For oss gikk det sport i å snike oss unna gymtimen, men Bjørn hadde øyne i nakken, så det gikk som regel ikke, sier Erling Okkenhaug.

Se videoen av gymlæreren og eleven som møtes igjen

Video Granat-Bjørn ble Donald figur

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter.