NRK Meny
Normal

Gjengaksjoner gir resultater

Aksjonen mot gjengrekrutter i fjor høst har ført til mindre kriminalitet på Furuset, mener politiet.

Politiaksjon på Furuset
Foto: NRK

I september aksjonerte politiet mot 15 personer som hadde tilknytning til gjengmiljøet på Furuset og Ellingsrud.

Etter aksjonen har det kriminelle løpeguttmiljøet roet seg, sier etterforskningssjef Stein-Erik Olsen ved Stovner politistasjon.

- Vi har sett at det har roet seg en del. Utad har det vært relativt rolig på Furuset, det er ikke verre enn andre bydeler i Groruddalen, sier Olsen.

 

Stein Erik Olsen
Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

- Vi mener at miljøet har ikke vokst, og at den aksjonen vi hadde i september har gjort at de mest aktive har roet seg, sier han.

Håper på innpass i gjengene

De kriminelle løpeguttene er i alderen 16 til 22 år, har blandet etnisk bakgrunn, og utfører tjenester og oppdrag for kriminelle gjenger, som B-gjengen.

Motivet er å oppnå de samme materielle goder og respekt som gjengmedlemmene nyter.

Politiet mener at disse 15 solgte narkotika for B-gjengen, og ble tatt da de skulle veksle inn 1,5 millioner kroner til euro.

- Aksjoner påvirker rekrutteringen

Halvparten av miljøet ble pågrepet i høst og tiltalt for veksling eller overføring av 2 millioner kroner. Rettsakene begynner senere i år.

En rekke av dem er for politiet helt ukjente i gjengsammenheng, og flere av dem er etnisk norske.

Olsen mener at denne ukens aksjoner mot B-gjengen og deres eiendeler i Oslo og Brasil helt klart påvirker rekruttering av løpegutter.

- Det viktigste er å ta fra folk statussymboler. Det har vist seg i andre kriminelle miljøer at rekrutteringen kommer av at folk ser at andre har noe de vil ha, sier Olsen.