Gjengkriminaliteten sprer seg

Kriminelle gjenger har begynt å etablere seg i stadig flere norske byer etter at politiet økte offensiven mot gjengene i Oslo-området.

Video Kriminelle gjenger etablerer seg i Norge

Se Dagsrevyens reportasje om gjengkriminalitet.

Eirik Jensen

Leder for gjengprosjekt i Oslo, Eirik Jensen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
SKYTING aker brygge

Politiet på Aker Brygge etter Etter at to medlemmer av A-gjengen ble skutt der i 2006.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Oslopolitiets innsats mot gjengene gjør at de slår seg ned nye steder, der politiets fokus på dette miljøet er mindre. Gjengene tjener penger på menneskehandel, narkotika- og torpedovirksomhet.

LES: Nulltoleranse mot gjengkriminalitet
LES: - Lammer gjengene

Bruker avsagde hagler

Verktøyene deres er blant annet avsagde hagler med det formål å ta liv. 159 våpen er beslaglagt etter at politiet i 2006 startet en offensiv mot det kriminelle gjengmiljøet i Oslo.

– Vi vet at gjengmiljøet er et av de mest bevæpnede miljøene vi har, sier leder for gjengprosjekt i Oslo, Eirik Jensen.

Etter at to medlemmer av A-gjengen ble skutt på Aker brygge har gjengene i Oslo blitt mindre synlige, og de har sluttet å skyte hverandre på åpen gate.

LES: Går fri etter skytedrama

Gjengene ikke forsvunnet

– Vi har fulgt og beslaglagt en del verdier. Vi tror gjengene har sett at det ikke er noen god strategi for dem å være synlige i gatene, sier seksjonssjef for organisert kriminalitet i Politidirektoratet, Morten Hojem Ervik.

Men gjengene er ikke forsvunnet. I en ny politirapport kommer det frem at gjengene etablerer seg stadig nye steder hvor presset fra politiet er mindre og muligheten for å tjene penger er større.

– Vi ser en tendens til gjengkriminalitet som vi tidligere så i det sentrale østlandsområdet sprer seg til flere norske byer. Det er bekymringsverdig, sier Ervik.

Ikke tilstrekkelig innsats

Ervik tror politiet har gjort mye riktig i forhold til gjengmiljøene.

– Men vi ser at innsatsen ikke er tilstrekkelig. Den må forsterkes, sier han.

Gjengmiljøene begår mye kriminalitet, særlig volds- og narkotikakriminalitet. Politiet er bekymret over at disse miljøene sprer seg til stadig nye deler av landet.

Politiets hovedmål er nå å redusere antall kriminelle gjenger og hindre at disse våpnene sprer seg til flere norske byer.

SISTE NYTT

Siste meldinger