NRK Meny
Normal

Gardermoens skjebner

Flystansen har satt en stopper for flere av de reisende på Gardermoen idag. Flere har mistet muligheten til å se kjente og kjære.

Passasjerer på Gardermoen
Foto: Ellen Sporstøl / Nrk

Skjebnene var mange på Oslo Lufthavn Gardermoen i dag, og de var veldig forskjellige.

For Harald Bekken fra Oslo gjør islandske gasser det umulig å møte de han er aller mest glad i.

– Jeg skulle til London og treffe mine to sønner. Vi skulle på fotballkamp på lørdag på Whiteheart Lane og se Tottenham slå Chelsea.

En av sønnene hans bor i New York og fikk landet i London rett flyplassene der stengte. Hjemme i Norge blir han og den andre sønnen sittende igjen.

Jeg syns det er kjempe ille, for dette har vi planlagt lenge og gledet oss til like lenge. Så dette er litt bittert, men sånn er det.

Vil krysse kontinentet i bil.

Per Andersen fra Hammerfest skulle ta imot sin kommende brud på flyplassen. Han har allerede lagt store deler av Norge bak seg og vurderer nå å krysse mesteparten av kontinentet med bil for å hente forloveden.

– Madamen flyr fra Bangkok i Thailand. Jeg har kjørt 2000 kilometer for å komme hit i dag.

Han har allerede kjørt i to dager men ser ikke bort ifra å fortsette reisen hvis flyet til kjæresten heller ikke får lande i morgen.

– Da kjører jeg til København, det er vel plan b.

Og hvis København også er stengt?

– Nei, da antar jeg at sørover i Europa så er det vel et sted hvor flyene får lov til å lande. Så jeg får sjekke hvor det er hen og finne ut om det er Roma, eller Østerrike eller hvor som helst.

Du skal treffe henne om du så må kjøre til Roma?

– Ja det er klart. Det er ikke noe lenger å kjøre til Roma enn til Hammerfest. Og det er bedre veier antar jeg, så det går greit, sier Andersen.

Mye venting

Også andre må belage seg på omveier før de kommer seg hjem igjen. Fire år gamle Elias hadde tenkt seg 140 mil nordover til Evenes i Nordland. Nå venter han på en knapp times busstur til familie i Hønefoss i stedet.

– Det er kjedelig å vente på at bussen skal komme. Vi skal ta minibuss til Hønefoss.

Hvorfor skal du til Hønefoss da?

– Fordi vi er jo nødt til å være en plass.