NRK Meny
Normal

Fylkesmannen: Barnevernet brøt loven

Barneverntjenesten i bydel Søndre Nordstrand har brutt barnevernloven. Det konkluderer Fylkesmannens rapport etter at en 10-åring døde av underernæring i august.

10-åring funnet død i Oslo

Det er ikke klart hvilke skader han hadde da hun kom til legevakten, men legen mente noe ikke var som det skulle, og sendte en bekymringsmelding om gutten. Barnevernet snakket med legen igjen etter noen dager.

Foto: NRK/Privat

Fylkesmannen har også vurdert skolens og helsetjenestens oppfølging av gutten, og finner ikke noe klanderverdig ved måten Stenbråten skole og helsetjenesten i Søndre Nordstrand har arbeidet på.

– Vi mener barnevernstjenesten brøt loven da de ikke satte i gang en undersøkelse da de fikk bekymringsmelding fra legevakten. Innholdet i meldingen var av en slik art at at det også burde vagt bekymring hos barnevernet, sier Bente Rygg, hos Fylkesmannen.

Rygg sier at barnevernet ikke har begrunnet henleggelsen, de har bare besluttet at de skulle henlegge saken. Det skal være lav terskel for å undersøke en bekymringsmelding nærmere.

– De burde gått inn og skaffet seg flere opplysninger før de henla saken. Riktignok hadde de en informasjonssamtale med mor kort tid etterpå, men de har likevel ikke gått videre og åpnet en vanlig undersøkelsessak, sier Bente Rygg hos Fylkesmannen.

Legevaktlege varslet barnevernet etter å ha undersøkt mor

Gutten veide bare 14,8 kilo da han ble funnet død i august, viste den endelige obduksjonsrapporten. En lege ved Oslo skadelegevakt varslet barnevernet om at noe var galt i familien til gutten noen måneder tidligere da legen observerte moren, men saken ble henlagt etter fire dager.

Det er ikke klart hvilke skader moren hadde da hun kom til legevakten. Barnevernet snakket med legen igjen etter noen dager.

Moren til gutten er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og har vært innlagt på psykiatrisk sykehus siden i fjor sommer. I februar skal sakkyndige si om de mener hun er tilregnelig eller ikke.

Barnevernet svarer: – Bare en bekymringsmelding

Barnevernet i Søndre Nordstrand bydel svarer i en pressemelding fredag at det ikke ble opprettet sak for gutten etter dialog med Legevakten.

– Ved alvorlige saker vil barnevernet normalt motta flere bekymringsmeldinger – fra flere hold. I denne saken har barnevernet kun mottatt meldingen fra Legevakten, skriver Hans Reidar Ness, bydelsdirektør.

20 % av alle henvendelsene barnevernet får henlegges. Bydelsdirektøren skriver at han sammen med barnevernet i bydelen vil vurdere hvordan enhver bekymringsmelding skal behandles fremover. Fylkesmannen skal være med på dette arbeidet.

Hele svaret fra barnevernet

Rapporten inneholder taushetsbelagt informasjon, men du kan lese denne sladdete versjonen.

Fylkesmannens rapport etter tiårings dødsfall