Hopp til innhold

Forutså sprekken i mai

Allerede tidlig i mai i år anslo byggenestor Eilif Holte en Kollen-prislapp på bortimot to milliarder kroner.

Bygging av nye Holmenkollen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Holte nektet å lede byggekomitéen fordi han så at prosjektet var sterkt underfinansiert.

Det kom fram på høringen i kjølvannet av gigantsprekken nå i ettermiddag.

Video nsps_upload_2009_9_9_19_17_20_1173.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video

Fikk krass kritikk

Kostnadsrammen var på tidspunkt 1,2 milliarder kroner, 280 millioner kroner mer enn den øvre grensen som bystyret fastsatte i desember 2007.

Alarmklokkene begynte å ringe i mars. Rapporter fra prosjektledelsen fortalte at reserven var brukt opp, og at faren for budsjettsprekk var overhengende. Anslaget fra prosjektledelsen i april var på 100-150 millioner kroner.

Konsulentfirmaet Metier ble engasjert for å gå gjennom prosjektet i detalj for å finne den riktige prislappen. I august forelå rapporten som konkluderte med en sprekk på ytterligere 600 millioner kroner og en ny kostnadsramme på 1,8 milliarder kroner.

Rapporten fra Metier.

Underfinansiert prosjekt

Da alarmklokkene ringte, besluttet også byrådet å sette ned en byggekomité for prosjektet. At en byggekomité ikke var på plass tidligere, er ett av punktene byrådet har tatt selvkritikk på.

Eilif Holte, som tidligere har ledet arbeidet med blant annet Oslo Spektrum og Nye Bislett stadion, var sterkt ønsket som leder av byggekomitéen. Holte og hans firma Holte Consulting regnes blant de beste i landet til å styre denne typen prosjekter.

På høringen i dag kunne Holte avsløre at han stilte krav om at budsjettrammen måtte justeres opp for at han skulle ta på seg jobben. Dette kravet ble ikke innfridd av byrådsavdeling for næring og idrett, og Holte takket nei til å lede det kompliserte arbeidet.

- Vi så helt klart at prosjektet var underfinansiert, sa Eilif Holte på høringen.

På spørsmål om hvor mye, svarte han følgende:

- Vi spekulerte litt på det på kontoret og lekte litt med tall. Vi så at tallet ikke lå så langt unna to milliarder kroner.

Østlandssendingen snakket med Eilif Holte etter høringen. Han kunne fortelle at de etter litt finregning kom fram til en prislapp på minst 1,7 milliarder kroner, men at anslaget var svært usikkert. Dette ble også meddelt byrådsavdelingen.

Sommel og inkompetanse

Anette Wiig Bryn

Anette Wiig Bryn

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Dagens høring om Holmenkollen-skandalen har gitt inntrykk av sommel, inkompetanse og en tidkrevende jakt på umulige og urealistiske kostnadskutt.

Høringen i bystyrets samferdsels- og miljøkomité kom i stand etter at gigantsprekken for Kollen-utbyggingen ble kjent i august. Idrettsbyråd Anette Wiig Bryn gikk på dagen da det ble klart at utbyggingen til ski-VM i 2011 vil koste 1,8 milliarder kroner.

– Umulige kutt

Allerede i innledningen tok finansbyråd Stian Berger Røsland, som fra august i år har hatt det øverste politiske ansvaret for utbyggingen, selvkritikk på byrådets vegne.

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland

Foto: NRK

– Vi burde tatt inn over oss at kostnadene kom til å bli høyere på et tidligere tidspunkt. I stedet ble det brukt mye tid på å vurdere umulige og urealistiske kostnadskutt.

– Byggherrefunksjonen burde vært styrket tidligere, og en rådgivende byggekomité burde vært på plass før.

Les: - Kommunen har seg selv å takke

– Somlet bort to år

Fra opposisjonen ble det stilt en rekke kritiske spørsmål til hvorfor det tok så lang tid før Oslo søkte om ski-VM i mai 2005 til det skjedde noe i Holmenkollen.

Arkitektkonkurransen ble ikke utlyst før i 2007, og anleggsarbeidene startet ikke før i for sommer. I mellomtiden ble en rekke ulike hoppbakkekonsepter vurdert før man landet på en light-versjon av vinnerutkastet Holmenkollen Fyr.

Les også: Kontrollerte ikke tallene

Arkitekt Atle Røvig fra arkitektkontoret ØKAW mente at det er for billig av byrådet å skylde på tidspress når kostnadssprekken skal forklares.

Røvig ledet det opprinnelige utredningsarbeidet for nye hoppbakker og ny skiarena etter at Oslo søkte mesterskapet i 2005.

- Vår utredning var klar i desember 2005. Etter det ble det i praksis somlet bort to år. Resultatet ser vi på byggeplassen nå, at entreprenørene flyr i beina på hverandre, sa Røvig.

– Hadde ikke kompetanse, men ble ikke hørt

Direktør for den tidligere kultur- og idrettsetaten, Gro Balas, sa rett ut at hennes etat ikke hadde kompetanse nok til å håndtere et så stort og komplisert prosjekt som Holmenkollen-utbyggingen.

Gro Balas

Gro Balas

Foto: Dang Trinh / NRK

– Vi hadde hverken nok folk eller kompetanse, og dette ble kommunisert til byrådsavdelingen ved en rekke anledninger, sa Balas, som nå er direktør for kulturetaten. Hennes bønner ble ikke hørt.

Balas ga også uttrykk for at prosjektet har vært preget av uklare ansvarsforhold og rotete organisering. Hun gikk langt i å plassere ansvaret for dette hos avgått byråd Anette Wiig Bryn.

Wiig Bryn selv er på ferie og ikke tilstede på høringen.

Les også: - Vi kjøper ikke politikere

Hør på resten av Holmenkollen-høringen her!

Østlandssendingen oppdaterer saken.