NRK Meny
Normal

Flere vil vrake Nybakk

Hun er den kvinne i historien som har sittet lengst på Stortinget. Nå vil flere i Oslo Arbeiderparti vrake Marit Nybakk (65).

Marit Nybakk

I dag har Marit Nybakk sittet på Stortinget i 26 år og 204 dager. Det er flere som ikke vil ha henne med fra neste år.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Nyutnevnt kulturminister Hadia Tajik seiler opp som Oslo Arbeiderpartis nye førstedame.

I dag er fristen for lokallagene i Oslo Arbeiderparti til å komme med sine foreløpige listeforslag til neste års stortingsvalg.

Hos flere er Marit Nybakk helt ute av lista. Blant dem som vil vrake Nybakk er det klart største partilaget, Oslo Arbeidersamfunn, som hun selv tidligere har ledet.

– Vi anerkjenner den innsatsen Marit Nybakk har gjort for Oslo gjennom nesten 28 når denne stortingsperioden er over, sier leder i Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem.

– Men vi trenger fornyelse. Tillitsvervet på Stortinget er ikke noe man kan eie gjennom et helt yrkesliv, sier Mellem.

Hva mener du? Si din mening under artikkelen.

Striden i gang

Fredrik Mellem

Frerik Mellem og Oslo Arbeidersamfunn ønsker ikke å ha med Marit Nybakk videre.

Foto: Oslo Arbeidersamfunn

Dermed er nominasjonsstriden i Oslo Arbeiderparti tradisjonen tro i gang. Flere av Marit Nybakks støttespillere reagerer svært negativt på at Fredrik Mellem og Oslo Arbeidersamfunn ikke bare har vraket Nybakk, men også har valgt å sende ut pressemelding om det.

Kilder i partiet peker på at Nybakk fortsatt har så bred støtte rundt i lagene at de føler seg trygge på at hun blir nominert på sikker plass.

Flere lag som fortsatt ønsker Nybakk på Stortinget mener imidlertid at hun må vike andreplassen bak Jens Stoltenberg for stjerneskuddet Hadia Tajik (29).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hadia Tajik

Hadia Tajik seiler opp som Oslo Arbeiderpartis førstedame.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

Seniorkandidat

Da Marit Nybakk takket ja til nok en periode på Stortinget, sa hun til Østlandssendingen at mange i partiet hadde bedt henne stille som seniorkandidat.

– Det er viktig med alderspredning på lista. Vi trenger unge, aktive AUF'ere, vi trenger folk mellom 30 og 50, men vi trenger også noen som for eksempel kvinner over 60 kan identifisere seg med, sa Nybakk.

– Vi trenger kandidater med livserfaring, erfaring fra arbeidslivet og erfaring fra Stortinget og parlamentarisk arbeid, slo Nybakk fast.

Bøhler nedover?

Jan Bøhler

Jan Bøhler

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Et annet interessant trekk er etter det Østlandssendingen erfarer at mange vil skyve justispolitisk talsmann og leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, ned fra tredjeplassen til fordel for helseminister Jonas Gahr Støre.

Det er tradisjon i Oslo Arbeiderparti for å nominere fylkeslederen høyt opp. Kilder i partiet sier at selv om stortingsplassen til Jan Bøhler ikke er i fare, kan dette på sikt undergrave Bøhlers autoritet.

På bakgrunn av innspillene fra lagene sender nominasjonskomiteen ut en foreløpig liste 26. oktober. Nominasjonsmøtet i Oslo Arbeiderparti er 27. november.