Hopp til innhold

Hvem skal på Tinget?

Med Oslo AUFs krav om to ungdomskandidater på Arbeiderpartiets valgliste i Oslo, begge overlevende fra Utøya, er stortingsnominasjonen i gang for alvor.

Hvem skal på Tinget?

Stortingsnominasjonen er i gang. Hvem kommer på tinget? Fra ventre, øverst: Henrik Asheim (H), Prableen Kaur (Ap), Hans Andreas Limi (FrP), Kristin Vinje (H), Inger Lise Hansen (KrF), Heikki Holmås (SV), Marit Nybakk (Ap) og Abid Raja (V).

Foto: Collage

På søndag er det nøyaktig ett år til Stortingsvalget. I løpet av de neste månedene skal partiene peke ut de kandidatene de mener er best egnet til å kjempe om de 169 ettertraktede, om enn ikke veldig komfortable setene i landets øverste folkevalgte forsamling.

På grunn av befolkningsveksten får Oslo to mandater flere enn i 2009, slik at det er 19 plasser til fordeling på Oslo-benken. Akershus-benken øker fra 16 til 17.

Basert på en rekke kilder har Østlandssendingen laget denne oversikten over de mest aktuelle kandidatene og de mest interessante nominasjonskampene.

Oslo Arbeiderparti

Oslo Ap fikk valgt inn seks representanter i 2009, Jens Stoltenberg, Marit Nybakk, Jan Bøhler, Jonas Gahr Støre, Marianne Marthinsen og Hadia Tajik. Håkon Haugli og Truls Wickholm møter fast for regjeringsmedlemmene Stoltenberg og Støre.

Oslo Ap har lange tradisjoner for harde nominasjonsstrider. Sist gikk diskusjonen heftig om hvorvidt partiet skulle fravike prinsippet om annenhver mann og kvinne for å sikre fremtredende plasser for trioen Jens, Jan og Jonas.

Også denne gangen blir det trangt i toppen. Meningsmålingene for de rød-grønne er ikke oppløftende, og selv om mye kan endre seg på et år, synes det i overkant optimistisk å gamble på en stortingsplass fra varaposisjon.

Vegard Wennesland og Prableen Kaur

Pekt ut av Oslo AUF: Vegard Grøslie Wennesland og Prableen Kaur (Ap)

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Ingen av de som sist var blant de åtte øverste har så langt signalisert at de gir seg. Dessuten banker Utøya-generasjonen på døra etter at Oslo AUF onsdag pekte ut to likeverdige kandidater, Prableen Kaur og Vegard Grøslie Wennesland.

I første omgang er det knyttet størst spenning til Marit Nybakks kandidatur. Vil hun takke ja eller nei til renominasjon når hun blir spurt av nominasjonskomitéen, som ennå ikke er nedsatt?

Nybakk kom inn som fast møtende vara for Gro Harlem Brundtland i 1986 og rykket opp som fast representant da Knut Frydenlund døde i 1987.

Kilder i partiet sier at det vil bli lettere å få kabalen til å gå opp dersom Nybakk trekker seg og slipper yngre krefter til.

Oslo Høyre

Heidi Nordby Lunde

Har takket ja til renominasjon: Heidi Nordby Lunde (H)

Foto: Privat

Av dagens fire representanter sier Per-Kristian Foss at nok er nok etter 32 år på Stortinget. De tre andre, Ine Marie Eriksen Søreide, Michael Tetzschner og Nikolai Astrup, har takket ja til renominasjon.

I det siste har Høyre hatt målinger der de ligger an til å få sju-åtte stortingsrepresentanter fra Oslo. Og i og med at en eventuell borgerlig regjering garantert inkluderer Høyre, er kanskje så mange som de ti første plassene på lista interessante.

Oslo Høyre har i likhet med Oslo Arbeiderparti kommet svært kort i nominasjonsprosessen.

Partiet har ikke nominasjonsmøte før i februar og har ennå ikke sendt ut noen liste med mulige kandidater til lokallagene. Det er derfor åpent hvem som vil fylle de ti første plassene.

Det kan ligge an til kvinnekamp om plassene bak Eriksen Søreide, Tetzschner og Astrup. Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq, Oslos finansbyråd Kristin Vinje og Heidi Nordby Lunde (også kjent som bloggeren Vampus) har i dag de tre øverste varaplassene og har alle takket ja til renominasjon.

Kilder i partiet sier dessuten at Oslo Høyre er på jakt etter et kjent navn fra næringsliv, kultur eller idrett som kan skape blest om stortingsvalglista.

Oslo Fremskrittsparti

Mazyar Keshvari

Utfordrer: Mazyar Keshvari (FrP)

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

Frp-leder Siv Jensen og Oslo-partiets leder Christian Tybring-Gjedde er selvskrevne på de to øverste plassene også denne gang.

Partiets tredje stortingsrepresentant, partiveteranen Peter N. Myhre, kan bli utfordret av unge, fremadstormende Mazyar Keshvari fra bystyregruppa i Oslo. Dette er imidlertid ikke noe Keshvari selv vil bekrefte.

Tidligere byråd Sylvi Listhaug, som lenge har vært ansett som et stjerneskudd i partiet, har forøvrig takket nei til å stå på stortingsvalglista.

Oslo SV

Ingvild Reymert

Joker? Ingvild Reymert (SV)

Foto: Stig Marlon Weston/SV

SVs førstemandat i Oslo er per i dag partiets eneste sikre mandat.

Partidronningen Kristin Halvorsen har sagt nei til en ny periode på Stortinget.

Kampen om førstemandatet ser derfor ut til å bli en blåkopi av kampen om andremandatet sist, mellom nåværende bistandsminister Heikki Holmås og Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry.

Nestleder i bystyregruppa, Ingvild Reymert, er en mulig joker, mens mangeårig statssekretær i Miljøverndepartementet, Heidi Sørensen, ikke lenger ønsker å være kandidat.

Oslo Venstre

Venstre-leder Trine Skei Grande, som i dag besitter den ene av Venstres to stortingsplasser, er selvskreven som førstekandidat.

Nestleder i partiet og samferdselsbyråd i Oslo, Ola Elvestuen, er like ubestridt på plassen bak. Etter dem er det åpent.

Oslo KrF

Hans Olav Syversen innehar i dag Oslos eneste utjevningsmandat.

Syversen har takket ja til en ny periode og vil ikke bli utfordret. Bak han er det helt åpent.

Andrekandidat sist, Janne Haaland Matlary, har meldt seg ut av KrF, mens tredjekandidat Even Westerveld har takket nei til renominasjon

Oslo Rødt

bjørnar moxnes

Helt sikker: Bjørnar Moxnes (Rødt)

Foto: NTB Scanpix

Rødt-leder og gruppeleder i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes, blir 100 prosent sikkert listetopp. Oslo Rødt har nemlig allerede nominert førstekandidaten.

Akershus Arbeiderparti

Arbeiderpartiet i Akershus har allerede sendt ut en foreløpig liste til lokallagene, og den ser lite kontroversiell ut.

På de fem første plassene står fire av de som ble valgt inn sist, Anniken Huitfeldt (Ullensaker), Sverre Myrli (Skedsmo), Marianne Aasen (Asker) og Gunvor Eldegard (Ski).

Gorm Kjernli (Ski) har takket nei til renominasjon, mens AUFs representant, Åsmund Aukrust (Bærum) er foreslått på sikker fjerdeplass.

Akershus Høyre

Av dagens fire representanter takker Sonja Sjøli (Eidsvoll) og André Oktay Dahl (Skedsmo) av, mens Jan Tore Sanner (Bærum) og Sylvi Graham (Oppegård) søker gjenvalg.

Jan Tore Sanner

Søker gjenvalg: Jan Tore Sanner (H)

Foto: Trond Vestre / NRK

Som i Oslo kan Høyre i Akershus få mange på tinget, og en rekke navn blir nevnt.

Fra vestregionen kan vi trekke fram fylkesleder Hårek Elvenes (Bærum), Henrik Asheim (Bærum) og Bente Stein Mathisen (Asker).

Fra Romerike er Mette Tønder (Nittedal), Kjartan Berland (Skedsmo), Turid Kristensen (Lørenskog) og Tone W. Trøen (Eidsvoll) aktuelle navn.

Fra Follo har hele tre sittende ordførere meldt seg på nominasjonskampen, Thore Vestby (Frogn), John Ødbehr (Vestby) og Tonje Anderson Olsen (Enebakk).

Akershus Fremskrittsparti

To av fire trekker seg etter neste års stortingsvalg, Morten Høglund (Bærum) og Hans Frode Asmyhr (Sørum). Kari Kjønaas Kjos (Lørenskog) og Ib Thomsen (Nittedal) er innstilt på en ny periode.

Det mest aktuelle nye navnet er Hans Andreas Limi (Bærum). Partiveteranen har både vært finansbyråd i Oslo og generalsekretær i Fremskrittspartiet sentralt. Mye tyder på at fylkeslederen i Akershus Frp er på vei tilbake til politikken for fullt.

Et annet interessant Frp-navn i Akershus er FpU-leder Himanshu Gulati (Skedsmo), men også flere andre trekkes fram.

Akershus SV

Bård Vegar Solhjell

Neppe diskusjon om Bård Vegard Solhjell (SV)

Foto: NRK

I Akershus SV blir det neppe diskusjon om de to øverste plassene.

Der vil vi etter alt å dømme finne miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (Vestby), etterfulgt av Solhjells fast møtende vara i dag, Rannveig Andresen (Ski).

Akershus Venstre

Borghild Tenden (Bærum) utgjør sammen med partileder Trine Skei Grande hele stortingsgruppe etter at Venstre røk under sperregrensen i 2009.

Borghild Tenden

Utfordres av Raja: Borghild Tenden (V)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Flere lokallag ønsker nå Tendens vararepresentant, advokaten Abid Q. Raja, på topp. Det kan derfor bli kampvotering på nominasjonsmøtet.

Akershus KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide representerer Akershus i dag og sitter på et utjevningsmandat.

Etter at Hareide bestemte seg for å stille i det mer sikre hjemfylket Hordaland, lå alt til rette for lederen i fylkespartiet, Malin Stensønes (Nesodden).

Krefter i Akershus med KrFU i spissen jobber imidlertid for å få omstridte Inger Lise Hansen (Oslo) til å kjempe om stortingsplass fra Akershus. Og selv om Stensønes har flere lokallag i ryggen enn Hansen, er kilder i partiet overrasket over hvor sterk støtte den tidligere KrF-nestlederen har.

Akershus Senterparti

Erik Lahnstein

En av sju kandidater: Erik Lahnstein (Sp)

Foto: Sven Erik Dahl/Samfoto

Senterpartiet mistet plassen på Akershus-benken ved forrige stortingsvalg. Hele sju navn er nevnt som mulige kandidater til å kjempe partiet tilbake igjen.

De mest kjente på riksplan er statssekretær i Samferdselsdepartementet, Erik Lahnstein (Oslo), statssekretær i Kommunaldepartementet og tidligere leder i Senterungdommen, Anne Beate Tvinnereim (Enebakk) og tidligere statssekretær i Olje- og Energidepartementet, Erlend Grimstad (Skedsmo).