Får ikke gjenforenes ennå

Per Orderud ble i helgen løslatt fra fengsel, 15 år etter trippeldrapene på Orderud gård i Sørum i Akershus. Kona Veronica Orderud må vente en drøy uke til på grunn av hvile etter en kreftoperasjon.

Per og Veronica Orderud

VENTER: Veronica og Per Orderud må vente en drøy uke før de kan gjenforenes på Orderud gård i Sørum. Per er løslatt, mens Veronica fortsatt er i fengsel.

Foto: NRK

Per Orderud løslatt

Per Orderud i samtale med en av sin forsvarere, Harald Stabell, under en pause i ankebehandlingen i Orderud-saken i Eidsivating lagmannsrett i 2003.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Norge er jo annerledes enn for 15 år siden, så det er sikkert en krevende omstilling å slippe ut. Men det er jo noe de bare må gjennom, sier privatetterforsker Tore Sandberg.

Han tok imot Per Orderud på utsiden av Berg fengsel i Vestfold lørdag morgen. Privatetterforskeren har jobbet tett med Veronica og Per Orderud for å få saken deres gjenopptatt – et arbeid som vil fortsette for fullt i tiden framover.

– Det første han sa da vi møttes var at nå skal vi konsentrere all vår oppmerksomhet rundt arbeidet med å få gjenopptatt saken. Vi tar sikte på å levere begjæringen i slutten av februar, forteller Sandberg til NRK.

Per Orderud ønsker ikke å gi noen kommentar til pressen etter løslatelsen.

– De vil ikke gi noen intervjuer nå før begjæringen om gjenopptakelse er innlevert.

Dømt for medvirkning til trippeldrap

I 2002 ble ekteparet Veronica og Per Orderud begge dømt til 21 års fengsel for medvirkning til drapene som skjedde på Orderud gård i pinsen tre år tidligere. Eidsivating lagmannsrett landet med dette på samme straff som Nes herredsrett gjorde året før.

Også Veronikas søster, Kristin Kirkemo, og Lars Grønnerød ble i lagmannsretten dømt for medvirkning til overlagt drap på Per Orderuds mor, far og søster.

15 år etter trippeldrapet ble altså Per Orderud, ifølge Tv2, prøveløslatt lørdag, etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. Han skal nå være tilbake på Orderud gård.

Veronica Orderud og advokat Frode Sulland

PÅ SEMINAR: Her er Veronica Orderud sammen med advokat Frode Sulland under et seminar i 2013.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Hvilte etter kreftbehandling

Men selv om ekteparet Orderud ble dømt til like lange fengselsstraffer, må de vente litt før de kan gjenforenes. Veronica Orderud løslates ikke før onsdag 14. januar. Årsaken er at hun tok pause fra soningen da hun hvilte etter en kreftoperasjon.

Etter tolv år bak murene ble det nemlig oppdaget at Veronica Orderud hadde fått brystkreft. Hun fikk operert ut svulsten og ble behandlet med cellegift.

– Hun hadde avbrudd fra soningen etter å ha blitt operert. Da hun fikk være litt hjemme hos sin mor. Det var for å komme seg litt, sier hennes forsvarer Frode Sulland til NRK.

Det er disse dagene med soningspause hun tar igjen i fengselet nå. Selve operasjonen og behandlingen på sykehuset ble regnet som soning, og må derfor ikke tas igjen.

– Det er for så vidt forståelig at hun må ta igjen soningen for den tiden hun var hjemme hos sin mor og hvilte. Det er ikke noe vi har gjort noe nummer ut av, sier Sulland.

Vil flytte sammen

I april fortalte Veronica Orderud til Se og Hør at hun og Per Orderud har planer om å flytte tilbake til Orderud gård etter at de er løslatt. Paret har også bodd på gården under flere permisjoner.

– Per og jeg har bestemt oss for at vi vil være et ektepar igjen. Og ikke bare et vennepar, slik det har vært gjennom alle årene i fengsel. Vi er fortsatt veldig glad i hverandre, sa Veronica Orderud i april.

Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års fengsel og de to ble løslatt i 2011 og 2013.

Orderud gård

PÅ GÅRDEN: Trippeldrapet fant sted i kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune natt til 22. mai 1999.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX