NRK Meny
Normal

– Her skal ingen være ensomme

Seniorer i Skedsmo kan slippe jubelen løs. Etter mange års iherdig innsats får de nå kjøpe tomt av kommunen for å lage sitt eget borettslag for godt voksne.

Solveig Granberg og Anna Marie Vereide

Solveig Granberg (t.v.) og Anna Marie Vereide har grunn til å være fornøyd. Seniorene får kjøpte tomt av kommunen og kan realisere drømmen om et borettslag for godt voksne på Skedsmokorset.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Visjonen er å få et godt tilegnet og tilrettelagt bygg, hvor godt voksne mennesker skal bo og trives i fellesskap med hverandre, forklarer leder av Seniorsaken i Skedsmo, Anna Marie Vereide, mens hun ser utover den gresskledde tomten de akkurat har kjøpt.

For på Husebyjordet på Skedsmokorset skal det bygges et borettslag for eldre, som skal huse over 60 lettstelte leiligheter og mange fellesrom. Det er seniorsaken i Skedsmo som står bak bygeplanene.

– Det er en fantastisk å ha fått til denne drømmen etter så mange år. Drømmen er ikke bare er for min egen del, men det handler om at man ønsker å være et fellesskap når man blir eldre, sier Solveig Granberg, som fikk ideen for 12 år siden.

Gjør at eldre kan leve lenger uten hjelp

Ole Jacob Flæten

Ordfører i Skedsmo Ole Jakob Flæten tror eldre-fellesskapet kan gjøre at beboerne senere enn vanlig trenger kommunale pleietjenester.

Foto: Olav Juven / NRK

I Danmark finne det 50 slike bofellesskap for seniorer. Målet er at man kan leve og trives lengst mulig i sin egen leilighet, samtidig som bofellesskapet danner en god og trygg ramme rundt.

– Vi mener at kommunen har mye å tjene det på dette. Vi har dokumentasjon fra Danmark som sier det utsetter omsorgsbehovet i minst fem år når man bor i fellesskap med andre, sier Vereide.

Rett i nærheten ligger det både sykehjem og kommunens base for hjemmetjenester. Men også ordføreren i Skedsmo tror beboerne i det nye bofellesskapet vil få mindre bruk for dette.

– Vi ser at ideen om at folk kan bo sammen i gode bomiljøer, hvor det er flere i samme situasjon og muligheter for fellesskap, er en fin måte å gå inn i alderdommen på. Jeg tror det kan gjøre at man utsetter behovet for kommunale tjenester, sier ordfører Ole Jakob Flæten.

De eldres spareklubb

Rett ved borettslags-tomta ligger bygg tilhørende De eldres boligspareklubb. Sykehjem og omsorgsboliger er også rett i nærheten.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Ingen skal være ensomme

Leilighetene som skal variere fra 1- 4 roms vil ikke bli fritt omsettelige på markedet. Leiligheter som blir ledige skal overtas av medlemmer av seniorsaken, og til opprinnelig kostpris justert for prisstigning. Med andre ord skal det ikke tas ut overskudd av videresalg. Dette var også avgjørende for at kommunen nå kunne selge til takst.

Drømmen er at bygningen skal huse svømmebasseng og diverse hobbyrom når det står ferdig om et par tre år. Selv om beboere vil ha mulighet for å lage middag i sin egen leilighet, vil et felleskjøkken by på enda hyggeligere muligheter.

– Ensomhet er den største utfordringen vi har i samfunnet i dag, og det blir flere og flere ensomme mennesker. Ingen skal være ensomme her, sier leder av Seniorsaken i Skedsmo, Anna Marie Vereide.