NRK Meny
Normal

Familiesentre står tomme

Barnefamilier i akutt bolignød må bo på tilfeldige hotell i Oslo mens familiesentre som ideelle organisasjoner står bak, er nesten tomme.

Oslo Krisesenter

Åtte barnefamilier har hittil i år måttet bo på tilfeldige hotell og og hospits. – Strutsepolitikk, sier helse- og sosialombudet.

Foto: Vestad, Roar / SCANPIX

Heidi Brynhildsen, daglig leder ved Forus Kirkens bymisjons Nanna Marie familiesenter.

Heidi Brynhildsen.

Foto: Iram Ansari/NRK
Anne-Lise Kristensen

Anne-Lise Kristensen

Foto: NRK
Torbjørg Aalborg

Torbjørg Aalborg.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Anniken Hauglie, byråd i Oslo

Anniken Hauglie.

Foto: Bjørn Ove Fjellandsbø

Bymisjonens familiesenter Nanna Marie har 10 familieleiligheter til disposisjon, men ifølge daglig leder Heidi Brynhildsen er bare en av leilighetene i bruk.

– Det siste året har vi hatt veldig lite belegg, toppen tre familier, sier Brynhildsen.

Mens familieleiligheter som Nanna Marie står tomme, har Oslo akutt mangel på kriseovernatting. Døgnovernattingsstedene er fulle. Det er også byens krisesentre.

– Strutsepolitikk

Åtte barnefamilier har hittil i år måttet bo på tilfeldige hotell og hospits. I Østlandssendingen i forrige uke mente Helse og sosialombud Anne-Lise Kristensen at kommunen lukker øynene for problemet.

– Jeg oppfatter det som en form for strutsepolitikk i Oslo kommune. Man må se i øynene at her er det barn som er uten tak over hodet, og de må vi hjelpe.

Også Frelsesarmeens Gry familiesenter har måttet permittere 12 av sine ansatte fordi kommunen ikke har brukt dem. I tillegg sliter Arbeiderkvinnenes Rachel Grepp-heimen økonomisk.

Forstår ikke kommunens valg

Torbjørg Aalborg er direktør for disse ideelle virksomhetene i arbeidsgiverorganisasjonen HSH. Hun forstår ikke hvorfor kommunen ikke bruker familiesentrene.

– Når jeg vet at det står gode tilbud i Oslo med tomme leiligheter, som kan benyttes umiddelbart, så skjønner jeg rett og slett ikke at kommunen ikke benytter seg av dem.

Aalborg forteller at familiesentrene har lagt seg i selen for å gi fleksible løsninger, som er tilpasset familier og deres behov.

– Da synes jeg det er underlig at kommunen velger hospits, hotellrom eller ingenting istedenfor, sier Aalborg.

Barnevernstilbud

De private familiesentrene er egentlig et tilbud til barnefamilier i barnevernet. Men Oslos sosialbyråd Anniken Hauglie fra Høyre er glad for at de ideelle organisasjonene nå er på banen for også å tilby kriseovernatting til husløse barnefamilier.

– Hvis familiesentrene ønsker å innrette seg mot et annet segment, som har andre behov enn de i dag har tilbudt, så er vi selvfølgelig positive til at vi kan bruke dem også, sier Hauglie.

For Nanna Marie familiesenter er det avgjørende at tilbudet deres blir tatt i bruk.

– Faren er at fagmiljøer forsvinner og at de familiene som er mest sårbare ikke får det tilbudet som vi kan gi dem, sier Heidi Brynhildsen.