Hopp til innhold

DSB: – Skogbranner er en alvorlig og økende trussel

I fjor var sommeren lang, tørr og varm. På kun én dag ble det registrert 114 skogbranner i Norge. Nå tar DSB lærdom av forrige sommer og forbereder seg til sommeren som kommer.

Skogbrann

Juli i fjor var en av de varmeste månedene Norge har opplevd siden registreringen startet i år 1900, ifølge DSB.

Foto: Patrick da Silva Saether / Patrick da Silva Saether

– Klimaendringene gjør at vi opplever lange perioder med tørt vær og økt eller høy skogbrannfare, heter det i en rapport Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) la frem i dag.

Juli i fjor var en av de varmeste månedene Norge har opplevd siden registreringen startet i år 1900, ifølge DSB.

Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i DSB, sier at de er forberedt på en liknende sommer i år.

– Det som er spesielt i år er at det veldig mye tørr vegetasjon. Det er mer brennbart enn det som er vanlig på denne tiden av året. Vi er forberedt på at denne sommeren kan bli like ille eller verre enn den var i fjor, sier hun.

Under framleggelsen var også Ingvil Smines Tybring-Gjedde, statsråd for samfunnssikkerhet. Hun mener det er stor fare for at årets sommer kan bli like ille som fjorårets.

Utvidet Solberg-regjering

Ingvil Smines Tybring-Gjedde, statsråd for samfunnssikkerhet, er fornøyd med grunnberedskapen for skogbrann.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er vanskelig å si, men det har startet ganske dårlig. Det er skogbrannfare allerede nå. Vi må være veldig på vakt alle vi som ferdes ute i skog og mark, sier hun til NRK.

Hun mener at Norge har en god grunnberedsak.

– Vi så i fjor at vi taklet det. Det var et fantastisk arbeid av alle nødetatene som var med, sivilforsvaret, alle de frivillige som jobbet og ikke minst de kommunale brannkorpsene, sier Tybring-Gjedde.

Skogbrann Kvinesdal

I rapporten kommer også frem at alt ikke gikk plettfritt i fjor sommer og at det er mye som må forbedres.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Vil endre prosedyrene

God grunnberedskap, samhandling og lite vind gjorde at Norge i 2018 ble forskånet for store og omfattende skog- og utmarksbranner i Norge, ifølge DSB. Organisasjonen mener allikevel at prosedyrene må endres.

– Vi må formalisere endel samarbeider. Det kan være en sekkepost med skognæringen, med frivillige og med andre. Vi har behov for å komme ut med skogbrannplakater på flere språk og vi har behov for å se på lederstøtteordningen vår, sier Rygh Pedersen i DSB.

DSB ønsker derfor å etablere en egen kommunikasjonsmulighet for helikoptrene i skogbrannberedskapen.

– Dette vil vi gjøre slik at det bli er mulig å kommunisere mellom helikoptre og bakkemannskaper, skriver DSB i rapporten.

DSB mener at skogbrannberedskapen generelt sett er god, at det samhandles godt, men at det er behov for å videreutvikle og forsterke systemet for hvordan vi håndterer natur- og skogbranner.

– Dersom vi får tilsvarende varme somre framover, med tørt, varmt vært over tid, og samtidig får mer vind, vil beredskapen møte langt større utfordringer enn det at det brenner mange steder samtidig.

Skogbrann

DSB ønsker derfor å etablere en egen kommunikasjonsmulighet for helikoptrene i skogbrannberedskapen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Rollene må avklares

DSB understreker behovet for å avklare rollene for koordinering når det gjelder beredskap og innsats med skogbrannhelikopter.

– En forutsigbar og god beredskap med skogbrannhelikopter som kan ta i seg at antallet helikoptre skaleres kraftig opp må bygge på en mer avklart og formalisert prosess enn det som har vært tilfelle til nå.

Helikopter øver på brannslukking

Søndag ble det holdt en stor øvelse for brannhelikoptre på Kjeller i Skedsmo kommune i Akershus. Målet er å øke kunnskapen, øke kommunikasjonen og å være enda bedre forberedt om det blir like tørt som i fjor sommer.

Foto: Halldor Asvall / NRK

DSB ønsker også å gjennomføre en vurdering av hvordan de skal prioritere ressurser i skogbrannsituasjoner.

– En slik gjennomgang er nødvendig for å sikre at det er en god forankring og bred forståelse for hvordan man skal agere i vanskelige prioriteringstilfeller.

2011 branner i 2018

Store deler av Sør-Norge opplevde mange branner i 2018 og DSB tok stor lærdom av dem.

– Skogbrannsesongen 2018 kan oppsummeres ved at vi neppe har hatt et høyere antall gress- og skobranner noensinne. Det var med månedsskifte november/desember registrert 2011 branner i gress og skog, hvorav 938 var skobranner. Hensikten med denne rapporten er å oppsummere de erfaringene aktørene har gjort seg, skriver DSB.

Tybring-Gjedde sier at de vil gjøre som vanlig om årets sommer blir lik som fjorårets.

– Vi gjør som vi alltid har gjort. Vi er foberedt og har en beredskap for å hente inn ekstra styrker. Vi har også forsvaret som kan bidra, sier hun.