Drapstiltalt 54-åring nekter å forklare seg

En 54 år gammel norsk-polakk som er tiltalt for å ha skutt en 57 år gammel mann i hodet på Oppsal Vaktmestersentral, vil ikke forklare seg for politiet. Mandag starter rettssaken mot mannen.

Mann skutt på Oppsal

ÅSTED: 57-åringen ble høsten 2014 skutt i hodet da han var på jobb på Oppsal Vaktmestersentral i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det var en formiddag i november 2014 at 54-åringen ifølge tiltalen avfyrte ett skudd på kloss hold mot bakhodet til den 57 år gamle mannen. 57-åringen var på vei inn til lunsj på jobben sin på Oppsal Vaktmestersentral i Oslo.

Politiet kom til stedet etter kort tid og fikk kontroll på gjerningsmannen og våpenet. Den 57 år gamle familiefaren døde ikke på stedet, men ble innlagt på Ullevål sykehus. Der døde han av skadene dagen etter.

Siktelsen mot 54-åringen var først forsettlig drap, men på ordre fra Riksadvokaten tiltalte i høst Oslo statsadvokatembeter mannen for overlagt drap.

Når rettssaken starter mandag er det usikkert om den tiltalte vil forklare seg.

– Han har ingen plikt til å forklare seg under forhandlingene i egen sak. Han kan fortsatt velge å benytte seg av retten til ikke å forklare seg om det som har skjedd, sier forsvarer Oscar Ihlebæk til NRK.

Ihlebæk vil ikke svare på om hans klient kommer til å erklære seg skyldig eller ikke. 54-åringen har sittet i varetekt siden november 2014. Nå ønsker han ifølge sin forsvarer en avklaring i saken.

– Han har akseptert at han trolig får en lengre dom. Han har det bra etter forholdene og ser frem til at rettssaken skal starte.

Tungt for familien

At den tiltalte 54-åringen har nektet å forklare seg for politiet, har vært tungt for familien til den drepte 57-åringen.

Einar Grape

Advokat Einar Grape er familiens bistandsadvokat.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– De har hatt det helt forferdelig helt siden han ble drept. Samtidig ser de frem til å bli ferdig med rettssaken, sier advokat Einar Grape, som er familiens bistandsadvokat.

Ifølge Grape har 57-åringen og den drapstiltalte mannen hatt kjennskap til hverandre, men hvordan de kjente hverandre er usikkert. Heller ikke familien har kjennskap til 54-åringen.

– For dem fremstår dette som en ren henrettelse. De syns derfor det er svært vanskelig at den tiltalte ikke vil forklare seg. For da får de ikke de svarene de ønsker. De sliter med å forstå hvorfor han ble drept.

Grape opplyser til NRK at det vil bli lagt frem krav om oppreisning erstatning. Det er satt av fire dager til rettssaken i Oslo tingrett.