Hopp til innhold

Dødsstup med løpefart: – Har blitt en manndomsprøve

Dødsstuperne kastet seg lørdag ut fra «tiern» på Frognerbadet i Oslo, i kampen om å bli årets verdensmester under VM i Døds 2016.

Dødsstuperne kastet seg lørdag ut fra «tiern» på Frognerbadet i Oslo, i kampen om å bli årets verdensmester under VM i Døds 2016.

DØDSING: VM i Døds har vært arrangert som en uformell konkurranse på Frognerbadet siden 2008. De siste årene har arrangementet blitt mer og mer populært. Foto: Andreas Sundby/NRK

– Dødsing har blitt en manndomsprøve fra timeteren. Vi pleier å si at finnene har saunaen og skottene har den stokken de skal kaste, mens i Norge har vi dødsing som er vår kulturarv, ler Pål Rigault, presseansvarlig under verdensmesterskapet.

 Pål Rigault, presseansvarlig under verdensmesterskapet.

– Det blir litt blåmerker, men det er ingen som har dødd av å dødse, sier Pål Rigault.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Stupestilen dødsing innebærer å kaste seg utfor timeteren på Frognerbadet med kroppen i vannrett x-formasjon og holde den så lenge som mulig, for å så krøke seg sammen rett før vannflaten brytes.

Det skilles mellom klassisk døds, hvor utøverne går ut i et horisontalt svev med armer og bein utstrakt i en x- formasjon til de treffer vannet. Den andre versjonen er fristil, hvor utøverne gjør forskjellige og fortrinnsvis meget halsbrekkende triks i svevet.

«Årets våghals»

I tillegg til VM-tittelen og «Beste klassiske døds» deles det også ut pris til «Årets våghals».

– Den gjeveste prisen er selvfølgelig førsteplassen, men «Årets våghals» ligger også veldig høyt! Da har du prøvd, men ikke greid det, og sannsynligvis slått deg på veien, sier Rigault.

VM i Døds 2016

Dødsing er stuping på sitt aller dristigste.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Stuper mot vannflaten

Håkon Hernes fra Asker er veldig glad i adrenalin og ekstremsport, og er med i VM i Døds for tredje gang.

Håkon Hernes

– Det er ikke farlig. Det kan gjøre litt vondt, men jeg har til gode å få noen skader, sier dødser Håkon Hernes.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

– Dødsing ser veldig kult ut, og det var derfor jeg startet. Alle de "kule gutta" dødsa fra timeteren, så da ville jeg også prøve, sier Hernes til NRK.

Hva er det vanskeligste med å dødse?

– Det vanskeligste er å få det til å se bra ut. Ikke minst, så skal du helst ligge helt stille i lufta og være fryktløs. Når du stuper nedover mot vannoverflaten, så kan det være litt vanskelig å holde seg helt rolig, sier han.

Konkurerer med løpefart om å bli verdens beste dødsstuper i VM i døds 2016

Det internasjonale dødseforbundet ble stiftet 7. mai 2011. Dødsing har blitt en svært populær sport de siste årene.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Bruno Hovden

Hvert år deles "Bruno-prisen" ut, til minne om en av Frognerbadets store legender, den avdøde dødseren og Raga Rockers-gitaristen Erling Bruno Hovden.

– Bruno var en av de gamle løvene på Frognerbadet. Han gjorde det ingen andre turte å gjøre fra timeteren, sier Pål Rigault.

For alle som frekventerte Frognerbadet tidlig på 70-tallet var utvilsomt høydepunktet hver gang Bruno ankom.

publikum under VM i døds 2016

Svært mange møtte opp på Frognerbadet for å få med seg VM i Døds 2016

Foto: Andreas Sundby / NRK