NRK Meny
Normal

Dette tok politiet fra skoleelevene

I natt feiret tiendeklassingene at de er ferdige på ungdomsskolen. – 15-16-åringer har ikke noe å gjøre ute etter midnatt, sier politiet, som mener mange foreldre er naive.

Dette beslagla politiet i Asker og Bærum

ØL OG SPRIT: I tillegg ble en del drikkevarer helt ut på de stedene hvor politiet traff på ungdommene.

Foto: Politiet

De siste årene har det vokst frem en tradisjon hvor ungdom fester og feirer at ungdomsskolen er slutt. Politiet i Asker og Bærum var ute i natt og fulgte med på hva som skjedde.

"Det var full fest flere steder i Bærum og ungdom ble påtruffet til tidlig på morgenen", rapporterte politiet på Facebooksiden sin i morges.

– Ja, vi var innom flere ansamlinger i løpet av natten, forteller politibetjent Kristian til NRK. Han ønsker ikke å oppgi etternavnet sitt.

Politi og Utekontakt Asker og Bærum

PATRULJERTE I NATT: Politiet ungdomspatrulje og Utekontakten. Politibetjent Kristian er nr. 2 fra venstre.

Foto: Facebooksiden til Ungdomspatruljen Asker og Bærum politidistrikt

– Den største ansamlingen var et sted der 50-60 ungdommer fra tre skoler hadde samlet seg, forteller han. Ungdommene hadde med seg strømaggregat, musikkanlegg – og rikelige mengder drikke, slik bildet over viser.

I tillegg besøkte politiet et par-tre andre steder hvor det også hadde samlet seg mange elever. Et typisk samlingssted kan være et skogholt eller en skolegård. Men i Bærum hadde skolene sagt klart fra at de ikke ville ha noen festing i skolegården.

– Vi hadde bare én hendelse i en skolegård. Der var det en del søppel og tilgrising, og noen unge som løp sin vei. Det er vi lite glad i, sier Kristian.

Mye øl

– Vi beslagla det dere ser på bildet. I tillegg ble en del drikke helt ut på stedet, forteller Kristian. Han sier at de også så mange tomflasker.

– Det var mest øl, men også cider og noe ren sprit, forteller politibetjenten.

Det er ikke forbudt for unge under 18 år å drikke alkohol, men det er ulovlig for alle å drikke på offentlig sted.

– Dessuten er det ulovlig å gi eller selge alkohol til folk under atten, så ofte har ungdommene fått tak i alkoholen på en litt ugrei måte, sier Kristian.

– Og når ungdom drikker alkohol oppstår ofte uønskede hendelser, sier han.

– Naive foreldre

Kristian forteller at patruljene stort sett opplevde at skolelevene var hyggelige og greie, selv om en del av dem var beruset.

– Noen av dem måtte ringe hjem og få foreldrene til å hente seg, sier han. Det er slik politiet opererer når de treffer berusede ungdommer: Den unge må selv få en foresatt til å komme og hente.

Politiet møtte også en del foreldre som selv var ute for å hente hjem ungdommene sine.

– Dette er noe politiet ser veldig positivt på. Det burde jo være en selvfølge, men vi har inntrykk av at mange må komme seg hjem på egenhånd midt på natten, forteller han.

Og noen må altså ringe hjem etter ordre fra politiet.

– De aller fleste foreldre beklager det som har skjedd. Jeg tror mange føler seg litt lurt. Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er å følge med på hva barna driver med. Vær nysgjerrig, sier politibetjenten.

– Vi synes ikke at 15-16-åringer har noe å gjøre ute etter midnatt. Hvis din sønn eller datter forteller at han eller hun skal på telttur eller overnatte hos en venn, så sjekk det med andre foreldre, oppfordrer politibetjent Kristian.