NRK Meny
Normal

Det store spørsmålet blir om 15-åringen planla drapet

ASKER OG BÆRUM TINGRETT (NRK): Det er ikke hva som skjedde drapsnatten som blir det store spørsmålet under rettssaken mot den drapssiktede 15-åringen. Om drapet skjedde med overlegg og hva slags straff en 15-åring skal få blir sentralt.

Anna Kristin Gillebo Backlund

DREPT PÅ JOBB: Sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept mens hun var på nattevakt ved institusjonen Små Enheter i Vollen i Asker tirsdag 28. oktober i 2014.

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

Aktor startet sitt innlegg i retten med å si at det ikke var tvil om hvem som drepte Anna Kristin Gillebo Backlund (30), men at det store spørsmålet i denne rettssaken blir om drapet ble utført med overlegg, altså om den 15 år gamle jenta hadde planlagt å drepe.

I dag begynte rettssaken i Asker og Bærum tingrett. Jenta er tiltalt for overlagt drap, under særdeles skjerpende omstendigheter.

Backlund døde av en kombinasjon av kvelning og blodtap etter knivstikk. Jenta erklærte seg delvis skyldig da rettssaken startet mandag morgen.

– Hva er rett reaksjon?

Statsadvokat Erik Førde

Statsadvokat Erik Førde vil kanskje be om forvaring. Dersom 15-åringen dømmes til forvaring, blir det første gang det skjer med noen under 18 år i Norge.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Det vanskelige i denne saken gjelder spørsmålet om reaksjon. Hva er den rette reaksjonen for en 15-åring som har utført et drap? sa aktor Førde innledningsvis.

Påtalemyndigheten har også åpnet opp for å legge ned påstand om forvaring. Førde forklarte at de frykter jenta skal være farlig også etter en tidsbestemt straff, men sier de ikke vil avgjøre dette før etter at alle bevis i saken er lagt fram.

Statsadvokaten brukte også sitt innlegg på å presentere den avdøde. Dette gjorde han ved å lese opp søknaden som gjorde at Backlund fikk jobb ved Små enheter.

Lav alder

Også jentas forsvarer startet med å si at saken ikke reiser de store spørsmålene om hva som faktisk skjedde drapsnatten.

Hun la vekt på at jentas lave alder må ha innvirkning på straffen, og understreket at forsvaret ikke har tatt et standpunkt når det gjelder tilregnelighet.

Også de vil vente til alle bevis er lagt fram, samt høre på hva de tre sakkyndige har så si. De sakkyndige har slått fast at jenta var tilregnelig og ikke psykotisk da drapet skjedde.

Forklarer seg i dag

Jenta forklarer seg i retten i dag. Hun vil forklare seg om sin barndom, oppvekst og om drapsnatten. I tillegg skal den mannlige nattevakten som også var på jobb drapsnatten, forklare seg. Jenta varslet ham om drapet, og han fant Backlund død.

I tillegg til drapet er 15-åringen tiltalt for to tilfeller av vold mot offentlig tjenestemann. Jenta erklærte seg i dag skyldig i begge disse tilfellene.

Retten går for lukkede dører. Pressen følger saken via en skjerm i naborommet. Det er også lagt ned delvis referatforbud i saken.