NRK Meny
Normal

Bysyklene ikke egnet for vintersykling

Bysyklene i Oslo tas først inn når vinteren setter inn for fullt, men det blir ikke aktuelt å montere piggdekk på syklene.

Bysykler

KLARE TIL BRUK: Det var mange ledige sykler tirsdag. Syklene innenfor ring 2 var i dag tilgjengelig for bruk.

Foto: Nadir Alam / NRK

Det er betraktelig færre som bruker bysyklene når det er kaldt og surt i lufta. I sommer ble det syklet rundt 15 000 turer hver dag. Den siste tiden har syklene blitt brukt rundt 5000 ganger om dagen.

På mandag, etter helgens snøkaos, ble syklene kun brukt rundt 1000 ganger. Likevel vil ikke syklene bli tatt inn før det er absolutt nødvendig.

Johan Christian Høgåsen-Hallesby

Markedssjef Johan Christian Høgåsen-Hallesby.

Foto: Privat

– Når det blir ordentlig vinter, hvor det er vedvarende kaldt, is og snø, så blir anlegget stengt. Vi prøver å holde det åpent så lenge som mulig, sier Johan Christian Høgåsen-Hallesby i selskapet som driver bysykkelordningen.

Ikke egnet til vintersykling

Det betyr ikke at alle syklene som står ute er tilgjengelig. Stativene kan stenges etter behov, ut fra værforhold.

I helgen var alle stativene stengt. Tirsdag er syklene stengt utenfor ring 2 fordi det er glatt, men nærmere sentrum er bysyklene tilgjengelig for bruk.

– Vi tester hver dag, hvor det er hensiktsmessig å holde åpent, sier Høgåsen-Hallesby.

Oslo kommune oppfordrer folk til å sykle hele året, og tilbyr blant annet gratis dekkskift til vintersyklister. Men selv om bysyklene skal få stå ute en stund til, er det ikke aktuelt å montere piggdekk på syklene.

– Vi kan se på det på sikt, men per nå så er rammene for anlegget at det stenges i løpet av vinteren. Bysyklene er ikke like egnet for vintersykling, som personsykler er, sier han.