Snøkaoset er her - og fortsetter hele lørdag

Det har vært flere trafikkulykker på Sør- og Østlandet i natt på grunn av det glatte føret, og flere utenlandske vogntog sperret E134 i Telemark. I Buskerud er to bilister tatt for fyllekjøring på sommerdekk.

Snøfall på Sør- og Østlandet.

Det har vært kraftig snøfall en del steder på Sør- og Østlandet. Dette bildet er fra E 134 på Jerpetjønn i Telemark.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for åtte østlandsfylker på grunn av det ventede snøfallet. I løpet av fredag har snøen allerede lagt seg flere steder, og det meldes om flere mindre trafikkuhell i natt og utover dagen lørdag.

Vogntog på E 134

Flere utenlandske vogntog har kjørt seg fast på E134 ved Åmot i Telemark.

Foto: Opedal drift

I går ble det meldt at det kunne komme 80 centimeter snø på enkelte steder., men lørdag formiddag ser det ikke ut til at det blir så store snømengder. På Sørlandet er det nå over det verste, og langs kysten er det ventet at nedbøren lørdag ettermiddag vil komme som regn . Det er meldt liten storm på Sørlandet til kvelden.

Statsmeteorolog Jon Smits sier at på kyststrekningen fra Agder til Vestfold vil nedbøren i stor grad komme som regn lørdag, mens det blir snø lenger inn i landet. Mest snø nå er det i Espedalen mellom Lillehammer og Skåbu med 40 centimeter. På Geilo er det 39 centimeter.

Vogntog sperrer veien

Trafikkoperatør Stein Harald Masterød ved Veimeldingssentralen i Porsgrunn, som har ansvaret for Buskerud, Telemark og Agder-fylkene, forteller at det er store variasjoner i vei- og føreforholdene. Noen steder er det mye snø på veiene, mens det andre steder er bart og vått.

Øvrebø i Vest-Agder.

Slik ser det ut på Øvrebø i Vest-Agder lørdag formiddag.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK
Høgås i Evje og Hornnes.

Snøføre på Høgås i Evje Hornnes kommune i Vest-Agder.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

Ha kan fortelle om tre vogntog som står fast på E134 i Åmot i Telemark. De er ikke skodd for vinterføre, sier han. Et vogntog sperrer den ene kjøreretningen på E134 ved Flatdal i Telemark.

E 134 ved Åmot er nå åpnet igjen, etter at vogntogene ble fjernet. Det er likevel problemer med vogntog som ikke kommer seg fram flere steder i Buskerud og Telemark lørdag ettermiddag.

– Det viktigste er kjøre etter forholdene og ta det med ro. Vi har heldigvis ikke fått melding om alvorlige ulykker, sa Masterød til NRK ved 10-tiden lørdag.

Trafikkoperatør Gry Solli ved Veimeldingssentralen for Oslo, Akershus, Hedmark og Oppland kan melde om stort sett bart og vått på hovedveiene, mens det er snøføre og glatt på de mindre trafikkerte strekningene. De har ikke fått melding om alvorlige hendelser.

Laster Twitter-innhold

Ved 11-tiden lørdag meldte politiet i Asker og Bærum at en brøytebil hadde sklidd inn i flere parkerte biler og deretter inn i en garasje i Toppenhaugberget.

– Livsviktig med vinterdekk

Statens vegvesen ber bilister vise respekt for forholdene.

– Det er galskap å bevege seg ut på veiene uten vinterdekk nå. Har man fortsatt sommerdekk på bilen bør man velge alternativ transport, sier Hans Are Dahl i Veitrafikksentralen til NRK.

I Oslo beslagla politiet to førerkort natt til lørdag fra bilister som kjørte med sommerdekk. Den ene kjørte på en midtdeler på Smestad, mens den andre ble stoppet med blankslitte sommerdekk i Trondheimsveien, ifølge NTB.

Snøfall på Østlandet.

Det er full vinter på Sjusjøen i Hedmark.

Foto: Christian Fougner / NRK

Politiet i Buskerud melder om flere utforkjøringer i løpet av natten, men ingen personskader. To av dem var spesielt graverende, der føreren var beruset og kjørte på blankslitte sommerdekk.

Også i Asker og Bærum var det flere mindre ulykker, og en sjåfør på Blommenholm ble anmeldt for å ha kjørte på sommerdekk.

Politiet på Romerike melder også om førerkortbeslag etter at en bilist kjørte i autovernet på E6 ved Djupdalen med sommerdekk. I en ulykke ved Vennesla ble tre personer sendt til legevakt for behandling etter at en bil kjørte av veien og inn i et tre. Førerkortet ble beslaglagt.

Nedbøren fortsetter

Snøfall på Østlandet.

Ikke prøv å kjøre bil med sommerdekk nå, er rådet fra politi og veimyndigheter.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Meteorologene har slått fast at nedbøren fortsetter frem til søndag. Det meste av snøen kommer lørdag, og til sammen kan det komme 20 centimeter i Østfold og opp mot 40 centimeter enkelte steder i Buskerud, Oslo, Akershus og Oppland.

Laster Twitter-innhold

– Vi regner med at det kommer til å bli vanskelige kjøreforhold, og at det blir et skiftende vinterføre, sier Dahl.

I løpet av fredagskvelden var politiet ute på flere mindre trafikkuhell. Dahl vil ikke spekulere i om trafikkuhellene skyldes snøvær eller andre årsaker, men råder folk til å være mer varsomme enn vanlig.

– Det er bedre å komme frem fem minutter for sent enn å ikke komme frem i det hele tatt, sier Dahl.

Slitte vinterdekk

GLATTE VEIER: Statens vegvesen ber bilistene kjøre forsiktig. – Har man ikke satt på vinterdekkene bør man la bilen stå, sier Hans Are Dahl i Veitrafikksentralen.

Foto: Ronny Blix

Forventer forsinkelser

På Oslo Lufthavn Gardermoen har man også merket effektene av kraftig snøvær. Flere flyselskap utsatte i går kveld avgangene som følge av nedbøren.

SAS opplyser at det var forsinkelser opp mot en time fredag kveld, mens Norwegian meldte om forsinkelser på 20 minutter i snitt.

Lasse André Vangstein

Lasse André Vangstein i Avinor sier brøytebilene står klar til bruk på Oslo lufthavn Gardermoen. Lørdag er det ventet store mengder snø.

Foto: Kim Jansson / NRK

Da NRK snakket med pressetalsmann Lasse Vangstein igjen like etter klokken 12.30 lørdag, var situasjonen rolig på flyplassen.

– Det har ikke snødd så mye hittil, og det betyr at vi har kontroll. Det snør ikke så mye, men det er nullføre, så det blir fort glatt på rullebanen. Det er noen små forsinkelser, men ikke noe i nærheten av det vi opplevde fredag kveld, sier han.

Snøfall på Østlandet.

Snøfall på Sør- og Østlandet har ført til glatte veier, og det er meldt om flere mindre ulykker.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix
Laster kart, vennligst vent...

Vogntog sperrer veien ved Surgrav i Telemark.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger