NRK Meny
Normal

Byrådsforhandlingene i Oslo i gang

Fredag ettermiddag startet forhandlingene mellom Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne om et nytt byråd i Oslo. Partene ser fram til drøftingene, men er forberedt på tøffe tak.

Byrådsforhandlinger i Oslo i gang

MDG, SV og AP møttes til første forhandlingsdag om samarbeid i byrådet i Oslo. Fra v. Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Valglogo

– Dette er en historisk dag. Jeg gleder meg veldig, og er veldig stolt over å være her sammen med mine to partnere.

Det sa en tydelig fornøyd Raymond Johansen, Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, da han og Marianne Borgen (SV) og Lan Marie Ngyuen Berg (MDG) møtte pressen kl.13.45 utenfor Østmarksetra fredag.

Dette markerte starten på forhandlinger om et mulig nytt Oslo-byråd.

Raymond Johansen bringer trolig Arbeiderpartiet til topps i Oslo, etter å ha vært i opposisjon i nesten to tiår.

– Det er faktisk 18 år siden det har vært et annet flertall i Oslo. Altså har de som stemte for første gang aldri opplevd noe annet enn at de som forhåpentligvis nå går i opposisjon har hatt makten.

– Tøffe forhandlinger

For å ta makten i hovedstaden må Aps Johansen bli enig om politikk og fordeling av posisjoner med Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti. De to andre partene var også smilende blide. Men SVs Marianne Borgen lovet krutt i forhandlingene:

– Vi ser fram til forhandlingene og de kommer til å bli tøffe og harde. Men vi går nå inn i dette med tro på at vi skal klare å komme i mål.

Forhandlinger med Ap, SV og MDG om nytt byråd i Oslo

Raymond Johansen benyttet anledningen til å ta en selfie med Marianne Borgen og Lan Marie Nguyen Berg.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Uenighet om ny E18 vest for Oslo og utforming av eiendomsskatt er blant de politiske nøttene som skal knekkes på Østmarkssetra, ved Ulsrudvannet i Østmarka i Oslo.

Førstekandidat for De Grønne, Lan Marie Nguyen Berg, vil stille tøffe miljøkrav:

– Vi vet at vi har fått et stort mandat fra velgerne til å gjøre Oslo til en grønnere by, og det tar vi oss med inn i forhandlingene.

- Klare intensjoner

Også Arbeiderpartiet vet at mye kan gå galt de neste ukene.

– Det er forhandlinger, og i historien har også forhandlinger skåret seg. Den respekten må man ha når man går inn, men intensjonene er veldig klare. Vi ønsker å reise et nytt byråd på beina innen 21.oktober og veien dit blir sikkert tøff, sier Raymond Johansen.

– Men målsettinga er klar, og så får vi håpe at vi klarer det. Jeg er ihvertfall veldig optimistisk.

Johansen tror økonomi og budsjettbalanse blir det mest utfordrende i forhandlingene.

De tre partiene har som mål å sitte sammen i et mindretallsbyråd som samarbeider tett med Rødt i bystyret. Rødt valgte selv å stå på utsiden.

Arbeiderpartiet og SV har invitert Miljøpartiet de Grønne til samtaler på Østmarksetra i Oslo.

Raymond Johansen (Ap) om planene for forhandlingene om nytt Oslo-byråd.