NRK Meny
Normal

Brannen kan ha startet på kjøkkenet

Torsdag morgen opplyste brannvesenet for første gang at de har kontroll på brannen i det gamle herskapshuset. Brannen har vært vanskelig å slukke på grunn av bygningens konstruksjon.

Nedre foss gård etter brannen kl. 12.45

Politet opplyser at det er mye som tyder på at brannen startet på kjøkkenet. De har ikke hatt muligheten til å utføre branntekniske undersøkelser. Vitner har forklart at det var unaturlig mye røyk fra de vedfyrte grillene på Nedre Foss Gård.

Vanskelig brann å slukke

Meldingen om brannen kom på kvelden før nyttårsaften torsdag. Slukkingen er krevende fordi det brenner i en rekke hulrom. Ifølge brannvesenet ble deler av bygningen overtent i løpet av en time. Tolv brannbiler var da på stedet, og brannvesenet at har revet og laget branngater i bygningen.

– Brannen beveger seg nå mellom etasjeskillerne mellom tredje og andre etasje, og mot den delen som vi foreløpig har holdt utenfor brannen, sier Haglund.

Store mannskaper er kalt inn

Brigadesjef Gorm Sjøli

VANSKELIG: Brannvesenet har problemer med å komme til overalt på Nedre Foss Gård. – Det er bygget på flere ganger, det er flere tak og mange hulrom. Store deler av vestre fløy har rast, sier brigadesjef Gorm Sjøli.

Foto: Erik Engen/NRK

Rundt 50 brannkonstabler har vært med på slukkingsarbeidet på Nedre Foss Gård. De har blitt skiftet ut etter hver tredje-fjerde time.

Røykdykkerne har gjennomført langt over 100 dykk.

– En røykdykker kan holde på i cirka 20 minutter med hard innsats før de må ta pause. En sånn brann krever store ressurser og mannskapet blir hardt belastet, sier Haglund.

Brannvesenet fikk også melding om brann på Mortensrud skole onsdag kveld. Haglund innrømmer at de fikk mye å gjøre.

– Det blir en stor belastning for hele brannvesenet i Oslo når vi må bruke alt mannskap samtidig. Da er vi lite rustet for en ny hendelse.

I alt var 85 personer i brannvesenet på jobb i forbindelse med brannene i Oslo. I tillegg fikk de hjelp fra brannvesenet på Nedre Romerike, i Follo og Asker og Bærum.

Laster Twitter-innhold

Deler av bygning er fra 1700-tallet

Janne Wilberg

HÅPER NOE KAN REDDES: Byantikvar Janne Wilberg håper så mye som mulig av Nedre Foss Gård kan reddes, og at det er mulig å ta bygningen i bruk igjen. – Det er viktig at noe av det originale bevares for det har med bygningens sjel å gjøre, sier Wilberg.

Foto: Andrea Melby/NRK

Gården er et gammelt herskapshus og huser i dag restauranten Nedre Foss Gård. Bygningen er trolig Grünerløkkas eldste bygning, opplyser byantikvaren.

– Det er et veldig spennende bygg. Deler av det er fra 1700-tallet og kanskje er det enda eldre, sier byantikvar Janne Wilberg.

Hun synes det er veldig trist at store deler nå er ødelagt.

– Det er tragisk. Det er trist for både byen og bydelen.

Se hvordan Nedre Foss Gård så ut før brannen på restaurantens egne hjemmesider.

Brann i Nedre Foss Gård

Investor Christian Ringnes har brukt 50 millioner kroner på den flere hundre år gamle Grünerløkka bygningen.

Foto: Fredrik Hove/Hove Media