NRK Meny
Normal

På én dag ble tre kvinner svindlet av falske TV-montører

Den siste tiden har Oslo-politiet fått flere henvendelser fra folk som har blitt svindlet av falske TV-montører som sier de skal sjekke TV-en.

Ifølge politiet henvender de seg til folk på dørene og sier at de jobber for et TV-selskap, og at de vil kontrollere TV-utstyret i huset.

Flere ganger har personene identifisert seg som NRK-medarbeidere, men de skal også ha identifisert seg som arbeidere for andre kabelselskaper.

Bare i løpet av onsdag kveld ble tre kvinner i Oslo lurt til å gi fra seg bankkort og kode til to menn som sa de ville titte på fjernsynene deres.

Hendelsene skjedde på Ammerud, Torshov og Ullern Allé, og de tre som ble lurt var alle eldre kvinner.

Svindlet til seg ukjent beløp

I forrige uke ble et ektepar i 80- og 90-årene fra Buskerud fralurt 180.000 kroner. Paret ble ringt opp av en veltalende mann som kontaktet dem om TV-oppsettet deres. Så dukket det en mann som angivelig skulle fikse TV-en, og kort tid etterpå var bankkortet deres tømt.

Samme dag ble en eldre kvinne på Ellingsrudåsen i Oslo svindlet for et ukjent beløp av to personer som utga seg for å være TV-montører.

Styreleder i Ellingsrudåsen Kabelnett fikk kort tid etter besøket en telefon fra kvinnen, som lurte på om de hadde vært på besøk hos henne. Hun hadde hatt problemer med fjernsynet sitt kvelden før.

– Noen hadde ringt henne og sagt at de skulle fikse TV-en. Hun sa at hun skulle ut en tur, men de presset på og sa at de var i naboblokka og at det ikke tok lang tid, forteller styreleder Sven Tore Iversen.

Saken fortsetter under bildet.

Laster Twitter-innhold

TV-en sluttet å fungere før hun ble svindlet

Kort tid etterpå sto to menn på døra. Kvinnen har fortalt at de først lurte på om mannen hennes var hjemme. Da hun svarte nei spurte de hvor kablene til TV-en var. Deretter fikset de TV-en til kvinnen.

– Etter at de hadde fikset TV-en gav de beskjed om at de måtte ut for å skrive kvittering og ba om å få med seg ID-kort. Damen ga dem bankkortet, etter en time ringte hun banken og fikk vite at kortet var brukt, sier Iversen.

Han kjenner ikke til hvor mye kvinnen ble svindlet for.

Kabelselskapet har selv vært hos kvinnen i etterkant, og kunne ikke se spor etter at noen andre har tuklet med TV-utstyret. Iversen syntes det er merkelig at apparatet sluttet å fungere rett før kvinnen ble svindlet.

Sjekker ikke TV-utstyret til folk

Iversen understreker at de sjelden drar ut på denne måten for å kontrollere fjernsynet til folk, uten å varsle kundene sine på forhånd.

– Vi kommer kun når det er varslet i god tid i forkant eller dersom kunden har henvendt seg til oss. Og vi har alltid ID-kort med navnet på selskapet og navnet til montøren.

Også NRK advarer mot de falske kontrollørene, og ber folk være oppmerksomme.

– NRK sender ingen personer ut for å sjekke mottaksforhold hos kunder eller seere verken i Oslo eller andre steder i landet, understreker ansvarlig for NRKs TV-distribusjon, Ingve Bjerknes.

Han sier folk ikke bør slippe disse personene inn i huset.

– Dersom man blir kontaktet av folk fra NRK for dette formålet så bør man være oppmerksom på at dette sannsynligvis er svindel, sier Bjerknes.

Laster Twitter-innhold