Hopp til innhold

– Ikke alle forstår at de blir svindlet

Når noen du ikke kjenner tar kontakt og lokker med enten rikdom eller kjærlighet, bør det ringe opptil flere varselbjeller. Men det skjer ikke hos alle. Det forteller politistasjonssjef i Nord-Trøndelag, Snorre Haugdahl.

svindel

Politiet får stadig inn meldinger om at folk blir lurt til å sende penger, etter å ha blitt kontaktet for eksempel via Facebook.

Foto: Adalheidur Oldeide/NRK

Politiet får stadig henvendelser fra folk om svindel eller svindelforsøk.

– De henvendelsene vi får, er ofte fra personer som selv har opplevd å bli svindlet. Men ofte er det slekt og venner som tar kontakt. De er fortvilet over at de ikke klarer å få vedkommende som sender penger til å forstå at dette er lureri, forteller Haugdahl.

Tar svindel på alvor

Snorre Haugdahl

Politistasjonssjef i Nord-Trøndelag, Snorre Haugdahl, forteller at ikke alle innser at de blir utsatt for svindel.

Foto: Johannes Børstad / NRK

Den typiske svindelen starter ofte med at en du ikke kjenner tar kontakt via telefon, e-post eller Facebook. Ofte har vedkommende utenlandsk navn, og skriver eller snakker dårlig engelsk. Det lokkes ofte med rikdom eller kjærlighet. Politiet tar henvendelser om svindel på alvor.

– Det er egentlig lite vi kan gjøre rent etterforskningsmessig. Men det er ikke alltid at det hjelper at vi i politiet forklarer at det er svindel. Jeg har opplevd at folk har fortsatt å sende penger etter at jeg har sagt til vedkommende at «det må du ikke gjøre», sier Snorre Haugdahl.

LES OGSÅ: Kvinne utsatt for «Nigeria-Svindel»

Politistasjonssjefen forteller at svindlerbeløpene strekker seg fra noen tusen og opp til et par hundre tusen norske kroner.

–Hvordan reagerer folk når du prøver å snakke dem til fornuft?

– De som skjønner at de har blitt svindlet blir jo fortvilet. De som ikke skjønner det blir ofte irritert. De prøver å overbevise meg om at det er jeg som tar feil. Men hittil har ikke jeg tatt feil, forteller Snorre Haugdahl.