Hopp til innhold

Åpner for søppelkamp i Oslo

Kan konkurranse mellom hovedstadens bydeler få flere til å kildesortere? Det tror Framtiden i våre hender. Oslos politikere er positive til forslaget.

Kildesortering Oslo

Selv om mange er positive, kildesorterer fortsatt Oslos innbyggere for lite.

Foto: Christine Skarstein Olsen / NRK

– Jeg tror på den gamle dugnadsånden, og at litt konkurranse mellom bydelene om hvem som er flinkest til å kildesortere vil skape begeistring, sier leder av samferdsels- og miljøkomiteen i Oslo bystyre, Marianne Borgen (SV).

Marianne Borgen

Marianne Borgen fra SV tror på dugnadsånd og konkurranse for å få folk til å kildesortere mer.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Fjorårets analyse fra Renovasjonsetaten viste at befolkningen i Oslo kildesorterer mer. Men når bare 40 prosent av matavfallet går i de grønne posene, har Oslos innbyggere fortsatt en lang vei å gå.

– Det var dårligere enn jeg trodde, så her må kommunen åpenbart tenke nytt for å få folk til å forstå hvor viktig kildesortering er, sier Borgen.

Bydelskamp vil trigge

Det er Framtiden i våre hender som vil mane til en søppelkamp mellom bydelene. Organisasjonen tror det kan være en god ide å dele opp søppelgebyret på bydelsnivå.

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender vil ha søppelkamp i Oslo.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Da får innbyggerne i de bydelene som er flinke til å sortere lavere gebyr, mens der de er dårlige til å kildesortere må de betale mer, sier leder Arild Hermstad.

– Internasjonalt har man sett at konkurranser mellom nabolag og bydeler trigger litt, så hvis et nabolag ser at det lønner seg å være miljøvennlig, så kan det være en positiv vri på det, sier Hermstad.

Skeptisk til straffegebyr

– En kildesorteringsdugnad er en idè jeg gjerne vil ta. Straff gjennom økt gebyr tror jeg vi venter med, sier byråd for miljø og samferdsel, Guri Melby (V).

Guri Melby

Miljøbyråd i Oslo Guri Melby.

Foto: Eirin Eikås / NRK

Byråden frykter et system der man justerer gebyret etter hvor flinke bydelene er kan oppfattes urettferdig.

– Jeg tror det fort kan bli demotiverende hvis folk blir straffet økonomisk fordi naboen er dårlig til å sortere, sier Melby.

Tror enkle grep er nok

Framtiden i våre hender vil nå legge fram sitt forslag for kommunen. Og viljen er der. Undersøkelser Renovasjonsetaten i Oslo har gjennomført viser at 80 prosent av innbyggerne er positive til gjenvinning.

Både Byrådet og SV tror en søppelkonkurranse kan fungere selv med enkle virkemidler.

– La det være en liten gulrot i andre enden, med premier og diplomer. Jeg tror vi alle fortsatt synes det er litt stas, sier Marianne Borgen.