- I dag brenner vi matavfall og lar det gå til fjernvarme, men det brenner ikke særlig godt, det skjønner alle. Brente tomater og agurker er ikke særlig smart, sier Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Renovasjonsetaten.
Den nye kildesorteringen går ut på at husstander i Oslo får utdelt en blå og en grønn plastpose. Matavfall hjemme legges i de grønne posene, plastavfall i de blå og restavfall skal legges i vrengte vanlige plastposer.
- Grunnen til at posene har forskjellige farger er fordi det sorteres via et optisk sorteringsanlegg som kjenner igjen fargene, sier Kristin Bergersen.
- Ikke flere avfallsbeholdere utenfor huset
Fortsatt skal all søppel fra husholdningen kastes i en avfallsbeholder utenfor hjemmet, men du kommer derimot til å trenge litt større plass i kjøkkenskapet.
- Folk må gjøre en justering i hjemmene sine, sier Kristin Bergersen.
Selv om det i fremtiden skal brukes tre avfallsbeholdere hjemme hos folk er Renovasjonsetaten fornøyd med de mener er en brukervennlig løsning som er godt tilpasset Oslo.
SE I NETT-TV:
Matavfall gjenvinnes til biogass
Poenget med kildesortering er å gjenvinne de materialene som finnes i søpla. Energien i matavfall kan gjenvinnes til biogass som kan blant annet kan brukes som drivstoff.
Oslofolk er flinke til å sortere
Selv om du nå må ha tre forskjellige søppelposer under kjøkkenbenken viser det seg at oslofolk er villige til å sortere mer. En undersøkelse gjort av Renovasjonsetaten viser at 80 % av Oslos befolkning er villige til å tilrettelegge for mer kildesortering i kjøkkenbenken.
- Vi er ganske gode på papir, glass og metallemballasje, nå gjenstår det å se om vi klarer å bli like flinke på plast og matavfall, sier Kristin Bergersen.
Planen er at i løpet av 2011 skal hele Oslo kildesortere plastemballasje og matavfall. Oslo Øst er første stopp for å teste denne nye ordningen.
Les mer om utvidet kildesortering på: