NRK Meny
Normal

Ap vil utvide gratis kjernetid i AKS

Tøyen skole har hatt stor suksess med gratis kjernetid i aktivitetsskolen. Nå vil Oslo Ap utvide ordningen til naboskolen Vahl og bydelene i Oslo indre øst.

Skolegården på Vahl skole

FULL AKTIVITET. Her på Vahl skole er 42 prosent av elevene med i aktivitetsskolen. På naboskolen Tøyen, hvor det er gratis kjernetid, deltar alle elevene.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Rektor ved Tøyen og Vahl skoler, Terje Andersen

Terje Andersen er rektor ved Vahl og Tøyen skoler.

Foto: Nina Didriksen / NRK

I to år har elevene ved Tøyen skole kunnet delta på aktivitetsskolen uten å betale i kjernetiden. Det har vært en stor suksess: Før gratistilbudet kom var det bare 20 prosent av Tøyen-elevene som deltok på aktivitetsskolen (AKS), i dag er samtlige av de 284 elevene med.

– Innføringen av gratis kjernetid på Tøyen skole skapte et stort engasjement blant foreldrene, forteller rektor Terje Andersen. Han er rektor ved begge skolene.

– Tøyen er veldig i vinden. Alle søker seg dit, sier Andersen.

Et steinkast unna, på Vahl skole, er bare 4 av 10 elever med på aktivitetsskolen. Rektor Andersen mener det haster å utvide tilbudet om gratis kjernetid.

– Det er viktig at politikerne tenker område og ikke Vahl separat fra Tøyen, sier han.

Yousra liker seg på AKS

LIKER SEG. Yousra Godr (8) går i 2. klasse på Vahl skole og liker seg godt på aktivitetsskolen, selv om det er litt tungt å henge i klatrestativet til ære for fotografen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Det er litt urettferdig at ikke Vahl skal ha de samme mulighetene når vi har de samme utfordringene, mener rektor Andersen.

Utfordringer er det nok av. Tøyen-området er et av de fattigste og mest belastede i hovedstaden. Området har en høy andel kommunale leiligheter, flere flyktningfamilier, flere fattige barn og flere mennesker med rusproblemer og psykiske lidelser på ett sted enn noe annet sted i byen.

– En investering i framtida

Byrådslederkandidat Oslo Ap, Raymond Johansen

Oslo Arbeiderpartis byrådslederkandidat ved valget i 2015, Raymond Johansen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Tøyen- og Vahl-rektoren får støtte av Oslo Arbeiderparti. Partiet har programfestet å utvide Tøyen-satsingen til alle de tre bydelene i Oslo indre øst, og å innføre gratis aktivitetsskole.

– Suksessen med Tøyen skole viser at dette er riktig vei å gå, sier byrådslederkandidat Raymond Johansen.

– For mange strekker ikke pengene til. Uten aktivitetsskole får elevene en dårligere start på livet. Det er en god investering å få trening i samvær med andre barn, sier Johansen.

Både han og rektor Andersen sier at alternativet til aktivitetsskolen er å sitte hjemme og spille dataspill eller å være ute i et utrygt nabolag.

Ingen byrådsstøtte

Anniken Hauglie

Skolebyråd Anniken Hauglie sier byrådet prioriterer skoletilbudet, som flere undervisningstimer.

Foto: Oslo Høyre

Aps forslag får ingen stor respons hos det borgerlige byrådet.

– Vi ønsker å prioritere skoletilbudet, som flere undervisningstimer, sier byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Hauglie (H).

Hun mener det blir for kostbart å innføre gratis aktivitetsskole «all over».

– Men for enkelte skoler tror vi det kan være fornuftig og jeg mener det er naturlig å se på Tøyen og Vahl i sammenheng, sier skolebyråd Hauglie.