NRK Meny
Normal

Ahus vil ha Aker med på laget

Aker sykehus bør gå sammen med Ahus på Lørenskog og bli sykehus for hele Romerike, hele Grorudalen og Follo. Det foreslår Ahus.

Aker Sykehus
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Forslaget er en del av Ahus sitt innspill til Helseregion Sør-Øst om samordning av sykehusene i hovedstadsområdet.

I går sa det store Ullevål sykehus velkommen til Aker som et av tre lokalsykehus i sitt område.

Nå vil også det store Ahus på Lørenskog ha Aker med på laget, forteller Ahus-direktør Erik Normann.

- Hele Romerike og hele Follo og i tillegg Stovner, Grorud og Alna. Dessuten er det en variant av dette hvor vi i tillegg skal ha ansvar for Bjerke hvor Aker og vi i fellesskap har ansvaret for hele Romerike, Groruddalen og Follo, sier Normann.

Skal ikke komme i Skyggen

Erik Normann
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Men hva blir Akers rolle i dette bildet, i skyggen av nye Ahus?

- Jeg håper at det ikke skal være i skyggen av men i samarbeid med. Det som er et poeng i seg selv er at vi nå bygger Europas mest moderne sykehus som åpner om 210 dager. Vi har utrolig mye flott utstyr som kan brukes til langt flere pasienter enn hva det primært er dimensjonert for, sier Normann.

Spørsmålet er om det er behov for Aker når nye Ahus åpner.

- Det er behov for sengeplasser, men dette er ting vi får se nærmere på. Men dette er grunnen til at vi anbefaler å koble Aker og Ahus tettere sammen, sier Normann.

- Kan styrkes sammen

- Hva slags sykehus blir Aker i dette bildet som dere har tegnet her. Blir det et rent lokalsykehus, eller blir det et sykehus med spesialiteter slik som i dag?

- De har jo definitivt spisskompetansemiljøer som er veldig verdifulle. Sammen kan vi kanskje både styrke vår universitetsfunksjon og også ha funksjon og spissfunksjoner som er i fremste klasse i Nord-Europa i alle fall, sier Normann.

Ahus er i dag sykehus for Romerike og halve Groruddalen, mens Aker ved Sinsenkrysset er sykehus for Follo og resten av Groruddalen.

Les også: Follo-folk må bytte sykehus igjen