"Scarface" pågrepet i Norge

En mann (30) etterlyst for drap i Polen, er pågrepet i Oslo. Polske medier har gitt ham kallenavnet "Scarface", og hevder han tilhører et gangstermiljø som smugler sprit og narkotika til Norge.

Politistasjonen Szczecin -Dąbiu i Polen

SØKTE TILFLUKT: En tidligere bokser ble drept i et blodig oppgjør på en spillehall i byen Sczecin i Polen. Han søkte tilflukt på denne politistasjonen, og døde like ved. 30-åringen som var etterlyst for drapet, ble nylig pågrepet i en storstilt politiaksjon på Stovner i Oslo.

Foto: Cezary Aszkiełowicz/Agencja Gazeta

– Før sommeren fikk vi en henvendelse fra polsk politi. De ønsket hjelp til å finne en person som var etterlyst for drap i Polen. For kort tid siden lyktes vi med å finne mannen på en adresse øst i Oslo, forteller Stig Vasbø, som leder avdelingen for etterretning og vinning ved Majorstuen politistasjon.

Flere politienheter, blant annet beredskapstroppen, deltok i den væpna pågripelsen på Stovner i Oslo, i forrige uke. I polske medier omtales mannen med kallenavnet "Scarface". Han har vært på rømmen fra polsk politi i sju måneder.

Stig Vasbø

Stig Vasbø leder avdelingen for etterretning og vinning ved Majorstuen politistasjon i Oslo.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Han er høyt oppe på skalaen hva angår farlighet. Norsk politi tok alle de forholdsreglene vi mente var nødvendig da vi pågrep han. Da mannen så politiet, valgte han å løpe. Han kom seg rundt hjørnet på et hus og gjennom en hekk. Og der ble han stanset av oss, sier Vasbø til NRK.

Mannen hadde ikke våpen på seg, men holdt en grillgaffel da han ble pågrepet. Seks andre personer var tilstede på adressen det ble aksjonert mot.

Etterlyst for machete-drap

Ifølge polske medier tilhører "Scarface" et gangstermiljø i byen Sczeczin. Miljøet knyttes til smugling av sprit og narkotika til Skandinavia.

30-åringen er blant annet etterlyst for drap på en tidligere bokser i en ulovlig spillehall i Polen i februar i år. Den tidligere bokseren, som jobbet som dørvakt, døde av skadene han fikk etter å ha blitt hogget med en machete eller øks i hode. Hendelsen blir beskrevet som et oppgjør om penger som tilknyttes ulovlig gambling, der flere menn ikledd finnlandshetter barket sammen med kniver, økser og macheter.

Det var den polske avisen Wyborcza som først meldte om pågripelsen. De hevder at det var en spesialgruppe i det polske politiet som jobbet med å jakte mannen. Polsk politi opplyser til NRK at de vil uttale seg mer om saken neste uke.

– Dette er en spesiell sak. Det er ikke veldig ofte norsk politi pågriper drapsmenn som er etterlyst i hjemlandet. Vi er glad for at vi slipper å ha drapsmenn gående løs her i Norge, forteller Vasbø i Oslo-politiet til NRK.

Erkjenner ikke straffskyld

Daija Jamina

Advokat Darija Jamina forsvarer 30-åringen.

Foto: Thomas Marthinsen

"Scarface" omtales også med navnet Tomasz K. Han er nå fengslet på Østlandet. Der soner han en norsk dom fra 2010 på 18 dager for spritsmugling. Han er begjært utlevert til Polen.

Ifølge sin advokat kjenner han seg ikke igjen i beskrivelsen som farlig, og han erkjenner heller ikke straffskyld for drapssiktelsen i Polen.

– Han kjenner seg over hodet ikke igjen i beskrivelsen. Han er familiefar, og synes det er svært belastende å bli omtalt på den måten. Han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen, og har ingen kommentarer utover det, sier Darija Jamina, advokatfullmektig hos advokatfirmaet Storrvik.