NRK Meny
Normal

– Vi blir gale av gatemusikken

Saksofon, kontrabass og trekkspill harmonerer ikke med mange av dem som jobber rundt Oslo rådhus. De er lei av gatemusikantene i området og ønsker et forbud, men politiet nekter.

Gatemusikanter utenfor Oslo Rådhus

Gatemusikantene på Rådhusplassen skaper stor irritasjon i kontorbygningene like ved.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det er spesielt saksofonen som slår gjennom glass og mur, og det er de samme sangene som spilles igjen og igjen fra morgen til kvelden, sier Hans Jacob Christiansen.

Han jobber på et kontor ved Kronprinsesse Märthas plass, rett ved Oslo rådhus. En trio av trekkspill, saksofon og kontrabass spiller daglig på plassen. Nå har Christiansen og mange av de andre ansatte i kontorbygget fått nok.

De ønsker et forbud mot gatemusikantene på dagtid.

Sendt flere klager

Hans Jacob Christensen

Hans Jacob Christiansen

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Jeg karakteriserer ikke dette som musikk, men som støy. Jeg synes det er rart at det ikke er gjort noe mer mot dette, sier Christiansen.

Han ønsker seg et forbud slik det allerede er innført på Jernbanetorget og nedre del av Karl Johan.

De ansatte ved Kronprinsesse Märthas plass har klaget over støy fra gatemusikanter både til politiet og bydelsoverlegen.

Politiets ansvar

Bydelsoverlege i bydel St. Hanshaugen, Ingunn Haakerud, sier de ikke har mandat til å forby gatemusikken:

– Dette er støy eller lyd som ikke går under våre forskrifter, og vi har ikke mulighet til å regulere dette, sier Haakerud.

Hun peker på politiet, men heller ikke de vil gjøre mye i denne saken.

Ikke aktuelt å si nei til musikantene

Robert Thorsen, ordensjef Sentrum politistasjon

Robert Thorsen, ordenssjef ved Sentrum politistasjon

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Slik situasjonen er nå så har vi ikke vurdert et forbud i dette området. Klagene vi har mottatt er ikke av det omfang der det er nødvendig, men vi vil følge med frem mot sommeren, sier Robert Thorsen, ordenssjef ved Sentrum politistasjon.

Jacobsen skjønner at de har innført forbudet på Karl Johans gate, men at det ikke kan innføres andre steder synes han er underlig.

– Dette henger ikke på greip. At det skal være et forbud ett sted i byen, men ikke et annet der problemet er det samme finner jeg underlig, sier han.