NRK Meny
Normal

Politiets hovedteori: Sigrid var et tilfeldig offer

POLITIHUSET (NRK.no) Politiet ser ingen relasjon mellom Sigrid og de to drapssiktede. Hovedteorien til politiet er at Sigrid Giskegjerde Schjetne var et tilfeldig offer.

Politiet ser ingen relasjon mellom Sigrid og de to drapssiktede. Hovedteorien til politiet er at Sigrid Giskergjerde Schjetne var et tilfeldig offer. Det sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde på en pressekonferanse onsdag ettermiddag

SE HELE PRESSEKONFERANSEN: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sa i dag at det var et tips fra Sunnmøre politidistrikt som førte til et gjennombrudd og pågripelse i Sigrid-saken.

– Vi kan nå ikke si sikkert hva som har skjedd med Sigrid. Vi jobber med flere teorier. Det undersøkes om det er en forbindelse, men vår hovedteori er nå at hun er et tilfeldig offer.

Det sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde som leder seksjonen for vold og seksualforbrytelser.

Fikk informasjon fra politiet i Sunnmøre

– Jeg vil minne om at vi er over i en ny fase. Vi har lett i fire uker, og vi er nå i et gjennombrudd. Vi fikk informasjon fra Sunnmøre politidistrikt. Vi kan ikke gå ut med detaljer, det kan ødelegge for etterforskningen, sier Rohde.

Rohde sier at dusør ikke har spilt en avgjørende rolle for tipset politiet i Sunnmøre fikk inn.

– Vi jobber nå med en rekke etterforskningsskritt. Etterforskningen pågår for fullt. Oslopolitiet leder etterforskningen, med bistand fra Follo. Det vil skade etterforskningen å gå inn på hva de siktede har forklart seg om, sier Rohde.

Rohde opplyser at det blir fengslingsmøter i morgen kl. 13 og 14 i Oslo tingrett.

– Facebook-siden til en av de siktede har vært åpen. Den er nå stengt. Det er ikke politiet som har stengt den. politiet jobber med å få avklart hvem som har stengt denne, forteller Rohde.

LES: Facebook-profil til sikta er sperra

Ifølge Rohde er det er ikke noe nytt rundt biler i saken.

– Vi jobber med biler. Flere er tatt i beslag og blir grundig undersøkt, sier hun.

Nekter straffskyld

Politiet bekreftet i går at det var 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne som ble funnet på Kolbotn.

De to drapssiktede mennene på 37 og 64 år ble pågrepet rett i nærheten av der Schjetne ble funnet drept. Begge nekter straffskyld.

Kilder opplyste til NRK i går at politiet jobber ut fra en teori om at minst én av de siktede hadde en tilknytning til den drepte 16-åringen. Dette avviste politiet under pressekonferansen.

Forsvareren til den siktede 37-åringen, John Christian Elden, ville ikke si noe om relasjonen mellom hans klient og Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Ifølge familiens bistandsadvokat, Harald Stabell, har de ikke noen opplysninger som bekrefter en relasjon mellom Sigrid og gjerningsmennene.

– Et anstrengt naboforhold

De to siktede skal ha vært nære venner gjennom flere år, og ble kjent med hverandre fordi de delte en felles interesse for biler. Den 64 år gamle mannen er en kjent personlighet i veteranbilmiljøet på Østlandet.

NRK har vært i kontakt med naboer til 64-åringen som forteller om et anstrengt naboforhold.

– Jeg har sagt hei til ham et par ganger, men det er ikke en person som innbyr til prat, forteller en kvinne som var nærmeste nabo fra 1999 til 2011.

Eiendommen som mannen eier ligger dypt inne i skogen i Vestby, men 64-åringen skal ikke ha oppholdt seg her på en god stund. Stedet skal ha blitt brukt til lagringsplass for ulike kjøretøy.

– Barna våre fikk ikke lov til å gå bort dit. Vi hørte roping og kjefting fra stedet, selv om han var der helt alene, forteller naboen.

Sigrid-siktede

De to drapssiktede i Sigrid-saken har kjent hverandre i flere år. Begge nekter straffskyld.

Foto: Privat

Angrep kvinne med jernrør

Den siktede 37-åringen bodde alene i en blokkleilighet i Ålesund, og naboene er lamslått etter pågripelsen.

– Jeg er sjokk. Jeg kjenner ham litt. Jeg visste at han var en person med forskjellige meninger, men jeg har aldri vært redd for ham, forteller naboen.

Mannen skal også ha reist mye frem og tilbake mellom Ålesund og Oslo, og oppholdt seg over lengre perioder i hovedstaden.

Han er også domfelt en rekke ganger, blant annet for en grov voldsepisode i 2003, hvor han gikk til angrep på en kvinne med et jernrør. 37-åringen ble den gang dømt til to års fengsel.

37-åringen har også hatt alvorlige psykiske problemer over en lang periode, og har også vært medisinert for dette. Han skal også være tilknyttet et MC-miljø.

Takker alle som har bidratt

Familien til den drepte Sigrid Giskegjerde Schjetne ber nå om ro.

– Det er en tung dag for familien. Dette er marerittet som ble virkelighet, sier familiens talsmann Gjermund Eide, til NRK.

I dag blir det en samling på Østensjø skole klokka 18 hvor alle de frivillige som har lett etter Sigrid i uke etter uke vil bli takket.

– Vi håper jo den medmenneskelighet og medfølelse man har sett i nærmiljøet kan fortsette, at man kan ta vare på hverandre i den tunge tiden, sier Eide.