Hopp til innhold

– Samfunnet har sviktet når en 15-åring dreper sin hjelper

Broren til Anna Kristin Gillebo Backlund, som ble drept av den 15-årige jenta hun passet på ved en barnevernsinstitusjon i Asker, mener mange instanser har mye å lære av tragedien ved Små Enheter.

Amund Gillebo

VILLE VITNE: – Tiltalte har tatt noe fra oss, som vi aldri får tilbake, sa Amund Gillebo i retten i dag. Han fortalte om hvordan familien har blitt rammet etter drapet på sosionom Anna Kristin Gillebo Backlund ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Etter å ha fulgt rettssaken mot 15-åringen gjennom flere dager i retten, er Amund Gillebo ikke mindre kritisk til de som skulle sikre at jenta fikk behandling, og at hans søster hadde en forsvarlig arbeidssituasjon.

– Den som tok livet til Anna Kristin var den tiltalte, så mye av skylden ligger jo på hennes, sier han etter å ha forklart seg i retten i dag.

– Men vi lurer på hvordan dette kunne skje på et sted som skulle gi tiltalte en trygg omsorgsplass og i tillegg være et godt sted å jobbe.

Skulle ikke vært alene

I går innrømmet enhetslederen ved behandlingsinstitusjonen Små Enheter at de burde ha organisert oppfølgingen av jenta annerledes.

Blant annet vedgikk enhetslederen at de burde hatt to våkne nattevakter, og at de skulle hatt alarm på kroppen.

Fylkesmannen har tidligere kritisert Vestre Viken og Små Enheter i Vollen i Asker for å ikke ha gitt jenta god nok behandling.

Også jentas psykiater har advart mot vold og drap hvis ikke jenta fikk riktig oppfølging.

– Samfunnet har sviktet når en 15-åring klarer å ta livet av sin hjelper, sier Gillebo.

Lek med ilden

Spesialist i psykiatri, Hans Ole Korsgaard, mener 15-åringen vil trenge langvarig behandling. I retten forsøkte de tre rettssakkyndige å beskrive en diagnose som sjelden er blitt omtalt i en norsk rett.

De tre sakkyndige har kommet til at hun er et borderline-tilfelle med sterke, primitive følelser, en svært sjelden diagnose.

Sakkyndige i Vollen-rettssaken

Nevropsykolog Roger Lindqvist er sammen med de to spesialistene i psykiatri, Hans Ole Korsgaard og Harald Brauer, sakkyndige i saken. Vanligvis opprettes det to sakkyndige som har to samtaler med tiltalte. I denne saken er de tre, og har hatt ti samtaler.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

I løpet av forklaringene til Korsgaard, hans kollega Harald Brauer og nevropsykolog Roger Lindqvist, kom det fram at 15-åringen i flere år har hørt stemmer i hodet som har befalt hva hun skal gjøre.

– Når hun ikke adlyder, blir hun straffet. Hun vurderer folk og har makt over mennesker. Man leker med ilden og utsetter seg for fare når man snakker med henne uten riktig kompetanse. Hun har veldig mange strategier, sa Korsgaard.

Han vektla at 15-åringen ikke må settes i et miljø som hun kan styre.

– Da styrker man hennes følelse av at hun kan kontrollere situasjonen. Det blir hun ikke bedre av. Slik var det ved Små Enheter, sa psykiateren.

De rettssakkyndige har konkludert med at 15-åringen var tilregnelig og ikke psykotisk da hun drepte.

Ville vitne i retten

Amund Gillebo, som er den dreptes storebror, vitnet også i retten i dag.

Han forteller at det har vært tøft å følge rettssaken, men at han synes det var viktig å fortelle om hvordan drapet har påvirket familien.

– Selv om tiltalte er 15 år og et skadet barn, ville vi at hun skulle høre våre egne ord om hvordan tapet av Anna Kristin har smertet oss, sier han.

– Vi er forandret som familie og som enkeltpersoner. Tiltalte har tatt noe fra oss, som vi ikke får tilbake.