Hopp til innhold

– Saken styrker tilliten til politiet

Etter fem års etterforskning og syv dager i retten snudde aktor, og ba om at Oslo kommune ikke dømmes for omsorgsvikt. Nestor i kriminologi, Nils Christie, tror snuoperasjonen er bra for politiets omdømme.

Nils Christie

VELDIG FLOTT: Norges første kriminolog, Nils Christie, berømmer påtalemyndigheten for å ha snudd da de innså at deres beviser ikke holdt til domfellelse.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Rettssaken der Oslo kommune var tiltalt for omsorgssvikt overfor to eldre damer varte i syv dager i Oslo tingrett før politiadvokaten kastet inn håndkledet, og ba retten om å frifinne Oslo kommune på alle punkter.

– Jeg har ikke vært borti noe tilsvarende, sier Christie.

Han er sosiolog, og ble i 1966 utnevnt til Norges første professor i kriminologi.

– Tror du denne snuoperasjonen kan svekke tilliten til politiet?

– Tvert imot! Den forteller meg at de på en skikkelig måte tar konsekvensene av at deres beviser ikke holdt. Det liker jeg. Jeg synes det var veldig flott av påtalemyndigheten.

Frøs ihjel

For fem år siden ble 83 år gamle Jorunn Bukkøy funnet ihjelfrosset utenfor leiligheten sin.

En måned senere ble en annen eldre kvinne funnet i leiligheten sin, etter å ha ligget der død i omtrent 14 dager.

Da bydel gamle Oslo nektet å vedta en bot på 500.000 kroner, ble det rettssak. En rettssak som altså tok en uventet vending, da aktor fredag innså at kommunen hadde gitt de to eldre god oppfølging.

– Ikke heldig

Jo Martin Stigen

NYE OPPLYSNINGER: Jusprofessor, Jo Martin Stigen, sier nye dokumenter eller vitneforklaringer kan gjøre at politiet fra tid til annen kaster kortene i retten.

Foto: Universitetet i Oslo
Pål-Fredrik Hjort Kraby

SNUDDE: Aktor, Pål-Fredrik Hjort Kraby, innså i løpet av hovedforhandlingen at Oslo kommune burde frifinnes. Han er enig i at saken er veldig spesiell.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

– Det er ikke heldig at saker tas helt til retten, for så å ende med dette resultatet. Men det er ikke dermed sagt at politiet har gjort noe kritikkverdig, sier strafferettsekspert og jusprofessor, Jo Martin Stigen til NRK.

Han peker på ulike grunner til at påtalemyndigheten kaster kortene underveis i en hovedforhandling.

– For eksempel kan det i rettssaken komme en avgjørende vitneforklaring eller nye dokumenter. Spørsmålet blir da hva politiet burde ha avdekket under etterforskningen.

Ukjente dokumenter

Ifølge aktor la kommunen fram dokumenter i retten som hittil hadde vært ukjente for politiet.

– Det er svært sjelden vi ikke har alle dokumentene i saken, og vi vil ettergå hvorfor dette skjedde, Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.

Selv håper han at snuoperasjonen styrker tilliten til politiet.

– Vi vurderte bevisene, og så etter hvert at det ville være galt med en domfellelse. Det skjer fra tid til annen at en post eller to i en tiltale faller fra, men at vi ber om full frifinnelse, og i en så alvorlig sak der Oslo kommune er tiltalt, det er veldig spesielt. Det er det ikke tvil om.