NRK Meny
Normal

– Denne jenta har blitt sviktet på alle plan

I retten i dag fortalte politiet at 15-åringen som er tiltalt for Vollen-drapet var godt kjent ved Asker politistasjon, og at hun ble vurdert som svært farlig i politidistriktet.

Cecilie Nakstad

Den 15 år gamle tiltalte jentas forsvarer Cecilie Nakstad fikk ingen overraskelser i retten i dag, da sikkerheten og jentas voldelige adferd var tema. Bildet her er fra en tidligere rettsak.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Sikkerhet og opplæring for de ansatte ved barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Vollen var et av temaene i retten i dag, der den svært spesielle saken mot den 15 år gamle drapstiltalte jenta fortsatte i Asker og Bærum tingrett.

Politibetjenten som kom først til åstedet etter drapet i oktober i fjor, vitnet i dag.

Han fortalte at 15-åringen var godt kjent ved Asker politistasjon, og at hun ble vurdert som svært farlig i politidistriktet.

Så da hans patrulje fikk varsel om drapet på Små Enheter, var han forberedt på et farlig oppdrag.

Var bekymret

Flere av dem som sto avdøde miljøarbeideren Anna Kristin Gillebo Backlund nær, vitnet også i dag. Enkemannen, en nær venninne som også er hennes kusine, og bestevenninnen hennes gjennom mange år ga sin forklaring.

De to kvinnene fortalte at Backlund hadde reagert på organiseringen og systemene på Små Enheter, at dette virket uprofesjonelt.

Anna Kristin Gillebo Backlund

Anna Kristin Gillebo Backlund

Foto: Kristine Hirsti/Privat / NRK/

De var bekymret for arbeidssituasjonen og tryggheten hennes, men fortalte at Backlund selv ikke var redd for jenta.

Kusina mente 30-åringen burde fått klarere instrukser når det gjaldt 15-åringen, og mente at Backlund ikke hadde fått opplæring i at hun ikke måtte snu ryggen til jenta, fordi det kunne være farlig.

Og det var akkurat i denne situasjonen at 30-åringen ble drept, da hun satte seg med ryggen til 15-åringen, som da først kvalte henne, og siden stakk henne flere ganger med en kniv.

Grell kontrast

Jentas forsvarer Cecilie Nakstad er ikke overrasket over noe av det som kom frem i retten i dag.

– Det er jo ikke ukjent at hun ble vurdert som farlig, slik politiet sier. Derfor står det i en grell kontrast til det de fra Små Enheter sier; at de ikke anså henne som så farlig for andre, men mer for seg selv.

Institusjonen har fått kritikk fra Arbeidstilsynet for uforsvarlig arbeidsmiljø da drapet skjedde.

– Hvor viktig vil dette være for deg i forsvaret?

– Det er en del av hele vurderingen, sammenholdt med at også behandlingen var for dårlig. Denne jenta har jo blitt sviktet på alle plan, sier Nakstad.

På mandag skal fagsjef ved behandlingssenteret Små Enheter, Dag Skådinn, vitne i rettssaken.

Politisperring utenfor institusjonen i Vollen i Asker

Politisperring utenfor institusjonen i Vollen i Asker, dagen etter at drapet skjedde i oktober i fjor.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix