– Jeg kjente bussen traff meg i skulderen

Striden mellom syklistene og bilistene tilspisser seg stadig mer. Onsdag morgen ble Sara Christensen nedkjørt av bussen i sykkelfelt.

Sara Christensen

Sara Christensen etterlyser et bedre samarbeid mellom syklister og bilister i trafikken i Oslo. Onsdag ble hun påkjørt av bussen på vei til jobb.

Foto: Magnus Brattset Drabløs / NRK

– Klokka var 06.30 og jeg var på vei til jobb på sykkel i sykkelfeltet. Det var bare meg og bussen på veien. Bussen kjører så forbi meg og kjører meg rett ned. Han klemmer meg mellom bussen og fortauskanten, sier Christensen.

Christensen, som bruker sykkel til jobb hver dag, rakk nesten ikke å reagere.

– Jeg ble livredd. Jeg hadde ikke mulighet til å komme meg opp på fortauskanten og jeg hadde litt fart. Jeg kjente bussen traff meg i skulderen og jeg falt opp på fortauet.

Det hele kunne endt stygt for syklisten som var på vei til jobb i sportsbutikk.

– Heldigvis fikk jeg bare noen skrubbsår. Det eneste jeg så på var de store hjulene og tenkte at jeg kunne havne under der. Jeg slengte meg på fortauet og slapp egentlig godt fra det, sier Christensen.

– Mye egoisme

Den siste tiden har forholdet mellom syklister og motoriserte trafikanter i Oslo vært iskaldt. Det har vært flere stygge hendelser, og Statens vegvesen har satt igang en egen holdningskampanje for å sette en stopper for kranglingen.

Sara Christensen er ikke imponert over hvordan mange bilister oppfører seg i trafikken.

– Jeg sykler til jobb hver eneste dag. Jeg merker det er mye egoisme. Det som gjelder er å komme seg fortest mulig frem, og det er bilistene som eier kjørebanen. Selv om syklistene har like mye rett til å være der, så opplever jeg det som om bilistene mener de skal prioriteres først, sier Christensen.

Hun har likevel forståelse for bilistenes vrede mot syklister.

– Jeg har sett andre tilfeller der syklistene ikke tar hensyn til biltrafikken eller reglene og kjører rett på når det er rødt lys. Det er så klart heller ikke greit. Man skal samarbeide for at trafikken skal gå smidig.

– Tar dette alvorlig

Christensen har levert en klage til busselskapet etter onsdagens påkjørsel, og venter nå på hva busselskapet vil foreta seg.

– Først ringte jeg politiet og de satte meg i kontakt med Unibuss. Så da får jeg høre fra dem og hva de har å si. De fikk tid og sted for påkjørselen, så får vi se om de gjør noe mer.

Administrerende direktør Øystein Svendsen i Unibuss sier de vil se på klagen fra Christensen.

– Unibuss er opptatt av at vi skal kjøre forsiktig og hensynsfullt i trafikken. Det legger vi vekt på når vi utdanner våre sjåfører og følger opp på, så slike klager tar vi alvorlig, sier Svendsen til NRK.

Svendsen vil foreløpig ikke si hvilke konsekvenser hendelsen vil få.

– Vi vil se på klagen og ta dette opp med bussjåføren, slik at vi får den siden av saken. Så får vi komme tilbake til henne om det er fornuftig å gjøre det, sier Svendsen.

Han mener selskapets sjåfører får tilstrekkelig opplæring og innføring i hvordan de skal opptre i trafikken.

– Våre sjåfører er drillet i å kjøre buss i Oslo og er flinke på det. Der gjøres det mye godt arbeid. Men det kan være unntak, og da må vi se på konkrete sakene som kommer opp.