– Begynner å ligne en korrupsjonssak

To ganger hadde Oslo kommune og Boligbygg forkjøpsrett til å sikre seg en bygård på Bislett. Likevel endte man opp med å kjøpe den samme bygården noen dager senere og 30 millioner kroner dyrere. – Som om man ville betale ekstra, sier BI-professor.

Grønnegata 21

30 MILLIONER: Boligbygg og Oslo kommune endte med å betale 30 millioner kroner mer for denne gården i Grønnegata 21 i Oslo, selv om man hadde forkjøpsrett

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Det er Dagens Næringsliv som har kunnet fortelle om hvordan prisen på en bygård på Bislett i Oslo, steg med 30 millioner kroner, da det kommunale foretaket Boligbygg unnlot å benytte seg av forkjøpsretten – to ganger.

Avsløringer gjort av DN om uryddige kjøp, manglende takster, lite eller mangelfull dokumentasjon og milliongevinster til såkalte konkursgjengangere førte tidligere denne uken til full stans for alle boliginnkjøp, for Boligbygg.

– Begynner å ligne en korrupsjonssak

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI mener etter ytterligere avsløringer så begynner det å tegne seg et inntrykk av hvem som har hatt økonomiske interesser her. Han synes det er merkelig at man frasier seg forkjøpsretten og overlater til noen andre å kjøpe, for å så å kjøpe mye dyrere litt senere.

Petter Gottschalk

SPISSER SEG: Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI er kritisk til måten Boligbygg har handlet på.

Foto: Nicolas Tourrenc

Det virker jo som en bevisst handling og som om Boligbygg ville betale 30 millioner kroner ekstra, sier Gottschalk.

Gottschalk mener dagens avsløring i DN tegner et bilde av «ikke bare misligheter og forsømmelser, men en korrupsjonssak.».

– Det forsterker også korrupsjonsmistanken at det virker som om man ønsket å holde dette skjult for byens politikere ved å stykke det opp i flere kjøp, for å ligge under beløpsgrensa på 50 millioner kroner, som ville gjort at kjøpene skulle ha blitt behandlet av Oslos politikere.

– Alvorlig

Geir Lippestad

ALVORLIG: Næringsbyråd Geir Lippestad vil snu enhver stein for å komme til bunns i saken.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Boligbygg skriver i en e-post til NRK at de ikke vil kommentere saken nå. De viser til byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap), som sier det ikke er tvil om at dette er en svært alvorlig sak for Oslo kommune.

Når det gjelder oppdelingen av kjøpene vil dette være en viktig del av granskningen. Det er avgjørende for oss politikere å vite at fullmakter som er gitt, ikke omgås, sier Lippestad.

Det begynner å tegne seg et bilde av en korrupsjonssak, sier Gottschalk. Hva tenker du at dette ser ut som?

– Vi kan jo ikke leve med at det er mistanke rundt et av våre foretak, eller at det handles med useriøse aktører. Min oppgave er å komme til bunns i denne saken, snu enhver stein og det skal jeg sørge for at blir gjort.

Hva tenker du om at det kan se ut som at skattebetalernes penger har blitt misbrukt?

– Det er i tilfelle svært alvorlig og derfor iverksettes en ekstern granskning. Det er en forventning om at våre foretak drives effektivt og at man selvfølgelig ikke gjør handler med useriøse aktører.