Hopp til innhold

Richard vil helst være på Filippinene

Å være filippinsk helsearbeider i Østfold, mens landsmenn på Filippinene trenger hjelp er vanskelig å takle.

Han er filippinsk helsearbeider i Østfold, men synes det er vanskelig å være langt hjemmefra når landsmenn er i desperat nød. Filippinene er rammet av en av de største naturkatastrofene noensinne, og hans eneste ønske er å kunne hjelpe sine egne.

Vil helst være i hjemlandet

José Richard Reyes fra Filippinene er sykepleier og jobber i Våler kommune i Østfold. Han skulle helst vært i hjemlandet og hjulpet sine egne landsmenn.

– Jeg vet veldig lite. På grunn av ødeleggelsene har jeg ikke fått kontakt med vennene mine. Men jeg har heldigvis fått snakket med mamma og broren min, sier han.

Vet ikke hva jeg skal gjøre

Jose Richard Reyes

José Richard Reyes jobber som sykepleier i Våler kommune i Østfold. Akkurat nå skulle han helst ha vært i hjemlandet for å hjelpe til.

Foto: Kjell-Olav Nordberg/NRK

Reyes er en av omtrent 17.000 filippinere i Norge, og han vet han er heldig som har fått snakket med familien i hjemlandet.

– Heldigvis ble ikke de rammet. De store fjellene beskyttet dem fra den sterke vinden.

Som sykepleier tenker han på alt han kunne gjort hvis han var i hjemlandet nå. Folket der trenger all den hjelpen de kan få, og selv føler han seg totalt maktesløs.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Men jeg prøver å gjøre mitt beste ved å ta kontakt med dem, og sende penger.

Pengene har han sendt til både familie og til venner. Og gjennom menighetsrådet i Askim hvor han er engasjert jobber de med hjelpesendinger.

– Vi hadde samling og samlet inn kollekt på søndagen som var. Vi skal sende pengene til Caritas, som skal sende pengene videre til Filippinene. Også har vi samlet inn klær og andre ting.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matkø i Tacloban

Situasjonen er kaotisk. Det er mangel på mat, vann og ly.

Foto: ERIK DE CASTRO / Reuters

Håper hjelperne blir værende

Og behovet for hjelp er enormt. Alle de store nødhjelpsorganisasjonene er på vei inn – eller allerede på plass.

Reyes takker alle nordmenn som nå viser hjertevarme og gir penger til hjelpeorganisasjonenes arbeid.

I tillegg til mat, vann og medisiner er det også stort behov for telt og ulltepper. Reyes håper hjelperne blir værende en stund.

– Jeg tenker langsiktig. Det er mange som hjelper dem nå, men har disse menneskene et sted å bo? Har de rent vann og mat? Folk er veldig desperate og prøver å skaffe seg mat og vann.

– En vanskelig tid

Han sier naturkatastrofen er spesielt tragisk fordi det er umulig å forberede seg og beskytte seg mot. Da er det vondt å vite at nye tyfoner er på vei.

– Jeg har fulgt med på nyhetene og vet at det kommer mer uvær. Det skal ikke være så sterkt, men jeg synes at det er veldig trist.

Hans jobb nå er å bistå med det han kan og være en støtte for sine.

– Jeg må være sterk, for jeg bor langt hjemmefra. Men jeg kjenner på dette. Jeg får ikke sove om natten, jeg bare tenker på mamma, pappa, familien og venner. Det er en vanskelig tid.

Les også:

– Viktig å vise omsorg og empati

Fredsmekler og Latin-Amerika-ekspert Petter Skauen

Hjelpearbeider Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp er stolt av omtanken nordmenn viser de tyfonrammede på Filippinene.

Petter Skauen jobber for Kirkens Nødhjelp som er i gang med hjelpearbeid på Filippinene.

Han mener det er svært viktig at nordmenn bidrar med det de kan for å hjelpe innbyggerne på Filippinene.

– Det viktigste nå er å vise omsorg og empati. At vi som bor i fredelige og gode Norge kan se for oss noe av situasjonen, selv om vi har vanskelig for å ta dette dramaet innover oss.

– Norge har vært tidlig ute med hjelp og det er et fantastisk godt tegn. Det er aksjoner på skoler, i kirker, i lag og rundt omkring i kommuner, og Medie-Norge er engasjert. Det gir håp til de menneskene som nå venter på hjelp, sier han.

– Langt unna, men likevel nært

Skauen har jobbet som hjelpearbeider i flere år og har lang erfaring fra flere katastrofeområder over hele verden.

Han er stolt av det nordmenn nå gjør for å hjelpe de tyfonrammede filippinerne.

– Jeg synes at vi har en egen egenskap i Norge. Responsen her har vært helt fantastisk. Vi har en stor filippinsk befolkning i Norge, som lider med familie og venner. De har prøvd å få tak i sønner, døtre og foreldre, men linjene er brutt, sier han.

Han ber folk om å vise ekstra omtanke for ofrene, noe han mener nordmenn også har klart.

– Det er langt unna, men i denne globaliserte verden er det likevel ganske nært. Jeg synes at vi har vist at vi er en befolkning som gjerne vil støtte og trå til for å hjelpe.