Nytt uvær hindrer nødhjelpen

Hjelpearbeidere og sendinger står fast i Manila og kommer ikke ut til de tyfonrammede områdene. Kraftig regnvær er på vei inn over land. Og noen steder blir hjelpesendinger plyndret.

Trenger hjelp, Tacloban

Vi trenger vann og mat, står det på veggen bak disse barna i Tacloban. De har fått tak i noe vann.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Sveriges Radios reporter i Manila forteller at han blant annet har møtt et tysk legeteam med feltsykehus som ikke kommer seg av gårde fra hovedstaden på grunn av det nye uværet. Mandag ble sendt ut varsler om at stormen Zoraida var på vei, men tirsdag ble uværet nedgradert til kraftig regn og vind.

Ifølge Philippine Daily Inquirer er det nå ventet vinder i opptil 60 kilometer i timen og store nedbørsmengder.

– Vi er sultne, hjelp oss, ropte folk i Tacloban til soldatene på flyplassen i byen. De fikk til svar at lastefly var på vei inn og at folk skulle flys vekk fra området, melder nyhetsbyrået Ap.

Men nå ser det ut til at det kan bli lenge å vente på hjelpen.

Den amerikanske majoren Leo Liebreich sier at de håper å få sendt ut fem lastefly ut mat til Tacloban i dag.

– Vi håper å få flydd hjelp inn og de skadde ut, men alt er temmelig kaotisk, sier han.

(Artikkelen fortsetter etter grafikken)

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Nyhetsgrafikk - Haiyan» i nytt vindu

Trenger mat og vann

Nå er det fire dager siden tyfonen Hayian traff de filippinske øyene. Situasjonen er svært kritisk for ofrene for tyfonen, som mangler absolutt alt etter at uværet raserte Tacloban og flere andre byer.

Minst 10.000 mennesker fryktes omkommet og hundretusenvis har mistet hjemmene sine og alt de eier.

Noen har heldigvis allerede kommet fram. Fra Japan er et team med fire leger, sykepleiere og medisinsk personell kommet til Tacloban.

Men folk i byen sier at de akkurat nå først og fremst trenger vann og mat, ikke flere mennesker. Det fortalte Seerena Palmi som NRK møtte på flyplassen i Cebu.

Både britiske og amerikanske skip er på vei med hjelp og Japan er også klar til å sende mer støtte til katastrofeområdet. Fra Tacloban rapporteres det også om at både franske og belgiske hjelpearbeidere er kommet fram.

Plyndrer hjelpesendinger

Og det er ikke bare uvær som gjør at hjelpen ikke kommer dit den var tenkt. En militær forteller nyhetsbyrået AFP at en lastebil ble angrepet av kommunistiske opprørere i nærheten av byen Matnog 240 kilometer fra Tacloban.

– Ingen i hjelpetransporten ble skadet, men to av angriperne ble dept, sier løytnant Joselito Kakilala.

Opprørsgrupper og kriminelle som plyndrer nødhjelpssendinger i de katastroferammede områdene, har blitt et så stort problem at myndighetene i landet har måttet utplassere tusenvis av soldater for å passe på bilene med hjelpeforsyninger og sørge for ro og orden.

Desperate

– Folk i Tacloban er i en desperat situasjon. De har verken mat, vann eller tak over hodet, og nå blir stadig flere syke, forteller Thord Dahl i Skandinavisk barnemisjon. Han er i Manila der han er ansvarlig for organisasjonens arbeid på Filippinene.

– Alle overlevende må ha mat, vann og tak over hodet, men ingenting finnes. Menneskene blir desperate og det er derfor store sikkerhetsproblemer for vårt personale og folk flest, sier Dahl.

Barn i Tacloban

To barn i Tacloban.

Foto: Aaron Favila / Ap

Sykdommer

– Det er stor fare for sykdomsutbrudd nå. Folk drikker alt vann de kommer over. Og det har regnet i hele dag, så folk blir kalde og får lungebetennelser.

Kommunikasjonen er nede og Dahl er derfor i kontakt med barnemisjonens team i Tacloban kun med SMS.

– Vårt legeteam kom fram til Tacloban i går morges. De har jobbet i hele går og i dag, og nå har de ikke utstyr igjen. Situasjonen er svært krevende. De mangler selv mat og vann, forteller Dahl tirsdag.

Utrygt

Han har i dag kjøpt inn nytt medisinsk utstyr i Manila og håper på hjelp fra militæret til å frakte det fram til Tacloban.

– Det som er positivt er at amerikanske soldater skal komme inn og rydde flyplassen i Tacloban, slik at man kan lande der også på natten, sier Dahl videre.

Skandinavisk barnemisjon har sendt flere team mot Tacloban, men sikkerhetssituasjonen er så vanskelig at de må ha politieskorte hele veien.

Flyplassen Tacloban

På flyplassen i Tacloban står folk og venter på å bli evakuert.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt