Hopp til innhold

Ansiktsdekkende plagg kan bli forbudt på videregående skoler

Fra høsten av kan det bli nedlagt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg på alle videregående skoler i Østfold.

Østfold fylkeskommune har mottatt henvendelser fra enkelte av de videregående skolene om muligheten til å regulere bruk av hode- og ansiktsplagg som hindrer god undervisning og kommunikasjon med enkelte elever. Skolene ønsker å legge ned et forbud mot slike plagg.

Det presiseres at hodeplagg der ansiktet er fullt synlig ikke representerer noe problem for skolene.

– Dette synes jeg virker unødvendig, sier Marianne Skadal, leder av ungdomsrådet i Fredrikstad til NRK Østfold.

– Folk tar av seg hodeplagg og liknende av høflighet, så å lage en regel på det synes jeg virker overdrevent, sier Skadal.

Ikke for å begrense religionsfrihet

Fylkesrådmann Atle Haga sier til NRK Østfold at dette ikke på noen måte er ment som en begrensning for religionsutøvelse eller religionsfrihet.

– Dette retter seg like mye mot bruk av både skjerf som dekker munn og nese og capser og luer som blir dratt nedover ansiktet, så vel som religiøse plagg som niqab og hijab.

Han presiserer likevel at forbudet kun er for å sikre den pedagogiske undervisningen.

– Gjennom å forby ansiktsdekkende plagg, sikrer vi kontakten mellom lærere og elever og dermed får vi mest ut av den pedagogiske undervisningen, utdyper Haga.

Det kan bli forbud mot ansiktsdekkende plagg i den videregående skolen i Østfold fra høsten. Et forslag om et slikt forbud er sendt ut på høring til skolene.

– Vi støtter uttalelsen som foreligger, sier rektor ved Askim videregående skole, Erik Bråthen.