Hopp til innhold

Vil bevise at spedbarns bruddskader ikke kom av vold

Onsdag starter ankesaken mot et foreldrepar som i fjor sommer ble dømt for medvirkning til grov mishandling av sin egen guttebaby.

Borgarting lagmannsrett

Det er satt av 11 dager til behandlingen av saken i Borgarting lagmannsrett.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Foreldreparet ble i Heggen og Frøland tingrett i Østfold dømt til ett år og fire måneders fengsel i juli i fjor. Ingen av dem erkjente straffskyld, og dommen ble anket.

Barnet fikk blant annet påvist brudd i hodet, armen, beinet og et ribbein. Ankesaken vil i stor grad gjelde spørsmål om bruddskadene som babyen ble påført, kan ha andre årsaker enn vold.

– Det er nye sakkyndige bevis, som vi mener beviser at barnet hadde en benskjørhetstilstand som kan ha ført til bruddskadene ved normal behandling, og ikke vold. Men det er først nå vi har fått gjennomslag for det blant rettsmedisinerne, sier farens forsvarer Bjørn Skuggevik til NRK.

Straffet begge foreldrene

Tingretten slo fast at barnet hadde blitt påført omfattende voldsskader fra det var rundt fire uker gammelt, men klarte ikke å bevise hvilken av foreldrene som hadde stått bak volden.

Flertallet av dommerne kom likevel til at begge foreldrene kunne dømmes for medvirkning – enten ved at de selv deltok i voldsutøvelsen mot barnet eller ved ikke å forhindre den andre forelderens voldsutøvelse, skrev Smaalenenes Avis.

Ved Sykehuset Østfold ble det konstatert at barnet hadde hatt omfattende bruddskader og indre blødninger da det ble underlagt en utvidet undersøkelse etter at det oppsto mistanke om uregelmessigheter knyttet til et armbrudd i 2014.

– Kan ikke utelukkes

Retten avviste foreldrenes anførsler om at barnet kunne ha fått skadene som følge av en hjerteoperasjon og beinskjørhet, og utelukket uhell eller annen røff behandling som årsak til skadene.

Skuggevik sier forsvarerne fremdeles er samstemte om at ingen av foreldrene mishandlet barnet, og at de vil forsøke å bevise dette i ankesaken.

– Vi mener at man nå i hvert fall ikke kan utelukke at barnet hadde et såpass fragilt skjelett at benbruddene kan ha oppstått ved normal behandling.

I tillegg til fengselsstraffen for medvirkning til grov mishandling, ble de to foreldrene dømt til å betale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til barnet.

Det er satt av elleve dager til ankesaken i Oslo.